Sprijin pentru CE Oltenia. „A fost vorba de prostie și necunoaștere”

1898

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a vorbit despre problema certificatelor de CO2 de la Complexul Energetic Oltenia, dar și despre memorandumul ce va fi adoptat de guvern pentru sprijinirea companiei energetice.

„La Complexul Energetic Oltenia, lucrurile stau mai bine, dar acolo e problema certificatelor de CO2. Practic, influența acestor certificate, al căror preț a crescut foarte mult, de la 7 euro la 26 de euro într-un an de zile, pune o presiune pentru prețul energiei electrice în întreaga Românie. Datorită acestor costuri, CE Oltenia are un preț foarte mare al energiei electrice, care e considerat ca preț de referință de către ceilalți și astfel toți ridică prețurile, ceea ce produce o repercusiune mare în piață și ne lovește în competitivitatea industriei românești”, a declarat Virgil Popescu, pentru psnews.ro.
Actualul ministru al Economiei se întreabă de ce vechiul guvern nu a luat o măsură compensatorie pentru industria românească mare consumatoare de energie electrică, pentru că există o schemă de ajutor aprobată de către Comisia Europeană, în 12 state.
„Nu cred că au vrut să distrugă industria românească cu bună știință, ci cred că a fost vorba de prostie și necunoaștere. Există bani în Fondul de mediu pentru acest lucru, care se strâng din vânzarea Certificatelor de CO2 și o parte din acești bani se pot întoarce pentru a ajuta companiile mari consumatoare, care au plătit acești bani. Practic, ar fi ca un fond de solidaritate, la care la momentul oportun ajungi când ai nevoie. Această schemă e gândită, există un Ghid al Comisiei Europene, doar că nimeni nu s-a aplecat asupra acestui aspect și culmea e că sunt bani în Fondul de mediu”, a declarat ministrul Economiei la „Puterea Știrilor”.

Deadline pentru CE Oltenia
Totodată, ministrul Popescu a adus în discuție și memorandumul care ar urma să fie aprobat de Guvern în vederea sprijinirii CE Oltenia.
Memorandumul presupune în primă fază acordarea unui împrumut din Trezorerie, în valoare de 1,1 miliarde de lei, din care Complexul Energetic Oltenia să plătească, parțial, certificatele de emisii de CO2.
„Am semnat un Memorandum pe care l-am trimis ministrului de Finanțe, cu o foaie de parcurs pe care CE Oltenia și-a asumat-o, în care până în 2026 va trebui să scadă emisiile de CO2, să își facă un parc de energie regenerabilă, parcuri solare de 300 MW pe vechile halde de cărbune, în paralel cu trecerea unor unități de producție din cărbune pe gaz și o restructurare a companiei, astfel încât în urma acestui program CE Oltenia să poată deveni rentabilă. Voi urmări îndeaproape pașii pentru realizarea punctelor din acest Memorandum, așa cum de altfel voi urmări absolut toate companiile din domeniul energetic, ca să aplice programul pe care au promis că îl fac”, a adăugat ministrul Economiei, Virgil Popescu.
CE Oltenia are de plată circa 1,6 miliarde de lei în contul certificatelor de emisii pentru producția de energie aferentă acestui an, care trebuie achiziționate până în aprilie.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here