Spitalele Novaci şi Turceni, în categoria IV

173

IMG_3132Spitalul Orăşenesc Novaci şi Spitalul Orăşenesc Turceni au primit avizul Ministerului Sănătăţii (MS) pentru categoria solicitată la clasificare. Prin urmare, conform solicitărilor, MS a aprobat încadrarea celor două unităţi în categoria IV. În continuare se aşteaptă ordinul MS şi pentru restul spitalelor gorjene.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă faptul că Ministerul Sănătăţii a emis ordinul de clasificare a celor două unităţi spitaliceşti gorjene. „Într-adevăr, s-a emis ordinul prin care Spitalele Turceni şi Novaci sunt încadrate în IMG_3117categoria IV. Deocamdată nu a venit ordin pentru celelalte spitale, dar probabil că în zilele următoare va apărea ordinul pentru fiecare”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.Procesul de clasificare a spitalelor este în plină desfăşurare. După ce managerii şi-au autoevaluat unităţile şi a depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj fişele întocmite, reprezentanţii DSP au verificat datele şi au transmis situaţia la Ministerul Sănătăţii. Iată că acum au început să apară ordinele MS şi pentru spitalele gorjene. Trebuie reamintit faptul că, la nivelul judeţului nostru, conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, numai două spitale sunt încadrate în categoria II, unul în categoria III şi restul în IV. „Propunerile au fost pentru categoria II – Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Dobriţa, categoria III cel de la Târgu-Cărbuneşti, restul fiind încadrate în categoria IV. Toate propunerile sunt cu plan de conformare”, declara purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Competenţele spitalelor gorjene

Spitalele de categoria a II-a (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) – Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Spitalul Dobriţa) – trebuie să aibă un nivel de competenţă înalt, fiind spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti se încadrează, conform reprezentanţilor DSP Gorj, în categoria III. Practic, în această clasă se regăsesc spitalele care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele încadrate în categoria a IV-a, precum cele din Novaci şi Turceni, conform cerinţelor clasificării, trebuie să aibă un nivel de competenţă bazal, acestea fiind spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here