Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală a rămas fără vaccinurile antirabic şi antitetanos, după ce producătorii acestor produse au refuzat preţurile stabilite de Ministerul Sănătăţii, încă de la începutul anului 2015, conform legislaţiei. Astfel, la ora actuală se înregistrează o adevărată criză de vaccinuri antirabic şi antitetanos, la nivelul întregii ţări, afectat fiind şi judeţul nostru.
Rabia este o boală cauzată de muşcătura de câine, deosebit de periculoasă, mai ales în cazul în care animalul este turbat. Lunar, zeci de persoane sunt muşcate de animale, cele mai multe de câine, urmate de cele de pisică, administrarea serului antirabic fiind obligatorie în cazul acestora. Din păcate, vaccinul lipseşte din spitalele gorjene. „Am făcut comandă, dar încă nu am primit vaccinurile”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Nu doar vaccinul antirabic lipseşte din unităţile sanitare, ci şi antitetanosul. Managerii spitalelor spun că au comandat serurile înainte de a se epuiza stocurile, însă acestea încă nu au fost onorate. Tetanosul este o boală gravă, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. Transmiterea bolii se face în principal prin răni contaminate, dar poate apărea şi în urma operaţiilor elective, a arsurilor, a rănilor prin înţepare profunde, a rănilor prin strivire, a otitei medii, a infecţiilor dentare, a muşcăturilor de animale, avortului şi sarcinii. Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta şi este singura boală care poate fi prevenită prin vaccinare, care este infecţioasă, dar nu este contagioasă.
La nivel naţional, stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos ale Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” s-au epuizat, iar în prezent Ministerul Sănătăţii renegociază preţul cu producătorii de vaccin. Până la încheierea acestei proceduri, deşi există bani, vaccinurile nu pot fi cumpărate de instituţiile medicale.
M.S.