Soţia preşedintelui PRM Gorj, în litigiu cu ASTRA pedelistului Berca

282

I s-au furat datele de identitate, după ce a prestat individual ca agent asigurator la Astra Târgu-Jiu. I s-a întâmplat chiar soţiei preşedintelui PRM Gorj, Gheorghe Bucălăete, care a ajuns, în urma folosirii fără autorizaţie a datelor sale de identitate, să fie şi acţionată în instanţă de către societatea de asigurări, sub cupola căreia s-a comis o lungă perioadă de timp ilegalitatea. Fostul agent nici măcar nu a visat că fără acordul său, cei de la ASTRA se vor preta să comită o astfel de infracţiune, realizându-i pe numele ei un cont, un card şi ajungând chiar să se facă tranzacţii în numele său. Şirul ilegalităţilor nu s-a oprit aici, o serie de bani fiind depuşi şi ridicaţi de salariaţi ai ASTRA, care cu bună ştiinţă au profitat de contul astfel deschis pe numele tinerei, făcând propriile lor tranzacţii. Deşi a fost informat şi rugat să rezolve problema apărută la agenţia pe care o conduce, Eduard Berca, lider al PDL Târgu-Jiu, totodată consilier municipal, a dat din umeri şi s-a făcut că plouă. Asta, deşi la agenţia pe care o conduce ar mai fi fost semnalate şi alte ilegalităţi similare şi unele chiar mult mai grave.

Eduard Berca permite la Astra Târgu-Jiu o serie de ilegalităţi crase, cum este cea la care facem acum referire, privind folosirea datelor de identitate ale unor foşti agenţi asiguratori de către subalterni ai societăţii, deşi acest lucru este pedepsit de lege. Mai mult, profitând de naivitatea celor astfel înşelaţi, Berca permite chiar juriştilor să îi tragă la răspundere tot pe cei păgubiţi, asta pentru a mai recupera din carenţele financiare cu care se confruntă agenţia.
Pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba dăm exemplu un prim caz, cel al soţiei liderul PRM Gorj, care deşi inactivă ca agent, figura până recent ca asigurator la ASTRA. În numele ei s-a ajuns astfel să se desfăşoare o adevărată activitate în asigurare, tranzacţionându-se bani şi ridicându-se comisioane, fără ca cel trecut în acte, adică tânăra în cauză, să semneze ceva.

Cum se eliberează un card fără semnătură?!
Soţia preşedintelui PRM Gorj, Gheorghe Bucălăete, a colaborat, o scurtă perioadă de timp, cu societatea de asigurări ASTRA. Este vorba de câteva luni, în 2010. În schimbul asigurărilor încheiate, acesta primea un comision din suma virată în contul ASTRA. Pe parcurs, văzând că lucrurile la ASTRA nu sunt tocmai cum i-au fost prezentate, eşi reuşeşte să facă în cele câteva luni câteva asigurări, ea se retrage, şi nu mai încheie astfel nicio poliţă.
La finalul lui 2011, aceasta află cu stupoare, în urma unei tranzacţii făcută la Raiffeisen Bank, că pe numele ei mai figurează deschis un cont, care încă era activ, fiind deschis la sucursala băncii de la Gară, loc în care aceasta nu a intrat niciodată. În numele ei nu s-a constituit numai un cont, ci s-a solicitat chiar un card şi s-a primit un PIN, operaţiuni bancare care, în mod normal, nu se pot face în numele beneficiarului de drept, ci a acestuia personal.
Cu toate acestea, agenţia Raiffeisen în cauză, face operaţiunile în lipsa beneficiarului de drept şi permite tranzacţii bancare în numele acestuia.
Soţia lui Bucălăete bănuieşte că angajaţii ASTRA, deţinând datele ei de identificare şi având relaţii cu angajaţii băncii, au putut să treacă de limitele impuse de bancă şi să comită ilegalitatea în cauză.
La scurt timp după, şi la insistenţele unor salariaţi ASTRA care au motivat existenţa unei erori, aceasta închide contul deşi nici în prezent nu intră în posesia cardului obţinut de persoane necunoscute în numele ei. Aceasta i-a transmis apoi lui Eduard Berca că nu va mai colabora niciodată cu ASTRA după cele întâmplate.

Ilegalitatea, etapa a doua
Noi probleme apar un an mai târziu, când fostul agent se trezeşte cu o notificare de la ASTRA Târgu-Jiu prin care era informată că pe una dintre poliţele încheiate de ea în 2010 nu s-au depus la timp 235 de lei, decât la o zi după ce beneficiarul a avut un incident cu maşina. Mai concret, după cinci luni de la încheierea poliţei.
Aceasta a rămas, din nou, stupefiată, mai ales că ASTRA îi imputa ei paguba care i-a fost achitată celui care a avut accidentul. Este vorba de suma de peste 500 de lei. Întârzierea la care făcea referire ASTRA nu i se datora în schimb agentului, care nu avea acces să depună banii prin bancă chiar şi cu întârziere. Cei care aveau acces, în acest caz, erau inspectorii sucursalei ASTRA şi alţi angajaţi, nicidecum colaboratorii ca ea.
Curios este de ce cei de ASTRA s-au sesizat atât de târziu, în speţă, la o zi după accident. Există astfel posibilitatea ca cei în cauză să se fi folosit de banii colectaţi de la persoana asigurată, dar să nu îi fi declarat. Au făcut-o însă imediat după accident, convinşi că păgubitul va reacţiona, ştiind că şi-a plătit poliţa, dar neştiind că banii au fost utilizaţi în toată perioada de către cineva din societate.
I s-a transmis directorului Berca, pentru a doua oară, să fie atent ce se întâmplă la agenţia pe care o conduce şi în prezent. În schimb, aceasta s-a trezit, la scurt timp, cu o citaţie prin care agenţia lui Berca o chema în instanţă pentru recuperarea banilor. Este vorba de cei peste 500 de lei, plus cheltuieli de judecată, la care mai adaugă alte penalităţi. Procesul se află încă pe rol.

Plângere penală pentru ASTRA
Urmare a celor întâmplate, soţul păgubitei, şocat cât de avansate au ajuns ilegalităţile, a anunţat că se va adresa procurorilor cu plângere penală împotriva celor care au comis infracţiunile, în ultimii trei ani.
,,Sunt siderat de ce se întâmplă în această societate condusă de om care susţine că este corect, dar care tolerează asemenea ilegalităţi şi abuzuri la agenţia pe care o conduce. Mă surprinde faptul că atât cei de la ASTRA folosesc datele de identitate ale celor cu care colaborează, în alte scopuri decât cele fireşti, cât şi cei de la Raiffeisen Bank care au aprobat şi au eliberat un cont şi un card în numele unei alte persoane decât beneficiarul de drept. Am hotărât să ne adresăm organelor în drept pentru faptul că este posibil ca datele soţiei să mai fi fost folosite şi în alte tranzacţii. Am putea să ne trezim şi că în numele soţiei s-a făcut poate chiar vreun credit. Trag şi un semnal de alarmă pentru că este posibil ca şi alţi colaboratori ASTRA să aibă probleme similare. Şi pentru a demonstra nevinovăţia soţiei mele, ea va cere procurorilor înregistrările camerelor de supraveghere de la bancomatul de la care s-au ridicat banii, sau cele din bancă, din momentul în care s-a eliberat cardul ori s-a realizat contul. Referitor la acea daună, subliniez că soţia nu avea cum să depună banii în bancă, deoarece toate poliţele realizate şi încasate ajungeau la unul dintre inspectorii ASTRA. Inspectorul se sesiza dacă nu se depun banii în câteva ore de la încheierea asigurării. În concluzie cei de la ASTRA trebuie să spună cine a depus de fapt banii după cinci luni de zile de la realizarea poliţei iar Raiffeisen trebuie să ofere celor în drept numele persoanei care a depus suma a doua zi după accident”, a declarat Gheorghe Bucălăete.
Aşteptăm oficial punctul de vedere al şefului Agenţiei ASTRA Târgu-Jiu, urmare a celor prezentate.
Astfel, dacă până acum au apărut tot felul de ştiri, din ţară, cum că mai multe persoane acuzau diverse instituţii şi societăţi comerciale că le-ar fi folosit datele de identificare fără acordul lor, acum nici Gorjul nu face excepţie şi intră în concurenţă naţională.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here