Şomerii gorjeni, recrutaţi în ţările Uniunii Europene

243

Statele Uniunii Europene au mare nevoie de forţă de muncă astfel încât miile de şomeri gorjeni, specializaţi în diverse meserii, îşi pot încerca norocul la unul din joburile oferite prin reţeaua de ocupare EURES. Câteva exemple sunt Marea Britanie care caută îngrijitori de persoane şi Norvegia care angajează muncitori în domeniul construcţiilor.

Gorjenii care au calificare şi experienţă în domeniul construcţiilor au o mare şansă să lucreze în Norvegia. Câteva firme de recrutare angajează zugravi, montatori acoperişuri şi tâmplari, termenul limită de aplicare fiind 31 mai. În total, sunt oferite 24 de posturi: şase de zugrav, pentru lucrări de zugrăvit interior şi exterior cu vopsea şi tencuieli; şase de montator acoperişuri, pentru lucrări de tâmplărie şi montaj, precum şi lucru cu asfalt bitum PVC, tâmplărie Plus, şase de tâmplar tradiţional şi şase posturi de tâmplar parchetar, pentru lucrări de tâmplărie şi pardoseli Knauf şi Deco.
Pentru ocuparea posturilor, cei interesaţi trebuie să aibă calificare şi experienţă în domeniu şi cunoştinţe bune de limba engleză. Salariul oferit este de 18-20 euro brut pe oră, durata contractului fiind permanentă, cu 14 zile de probă la început. În cazul locurilor de muncă pentru montator acoperişuri, se cere calificare şi minimum trei ani experienţă la montarea de acoperişuri. Pentru posturile de tâmplari tradiţionali sunt acceptate şi persoane proaspăt absolvente cu calificare de tâmplar, dar cu experienţă. Şi în cazul tâmplarilor parchetari sunt acceptate şi persoane fără calificare, dar cu experienţă de minimum doi-trei ani în domeniu, permisul de conducere categoria B constituind un avantaj.
Şi trei companii de recrutare din Marea Britanie, din domeniul îngrijirii persoanei, caută să angajeze în această perioadă, prin reţeaua EURES, 60 de persoane care să îngrijească bătrâni sau persoane cu dizabilităţi, la domiciliu. Durata contractului, în cazul celor trei oferte, este pe perioadă nedeterminată. Prima ofertă se adresează unui număr de cinci îngrijitori persoane la domiciliu care să ajute la curăţenie, prepararea hranei, cumpărături, administrarea tratamentului medicamentos, îmbrăcat şi însoţirea la activităţi sociale. Este necesară cunoaşterea limbii engleze, nivel B1. Se oferă un salariu de 2.000 lire sterline brut/ lună. Candidaţii trebuie să aibă carnet de conducere, categoria B. Persoanelor interesate li se pune la dispoziţie maşină de serviciu şi li se decontează combustibilul. Nu în ultimul rând, angajatorul oferă sprijin în găsirea unei locuinţe şi, de asemenea, instruirea persoanelor care se vor ocupa de aceste activităţi. O altă companie caută alţi cinci îngrijitori persoane. Pe lângă cunoaşterea limbii engleze, nivel B1, aspiranţii trebuie să posede şi permis de conducere categoria B. Se oferă un salariu cuprins între 20.150 şi 25.000 lire sterline pe an. Şi cel de-al treilea angajator recrutează 50 de îngrijitori persoane care să ajute la activităţile zilnice, servirea meselor şi ajutorul pacienţilor. Se cere experienţă în domeniu, limba engleză nivel B1, câştigul fiind de 8,10 lire pe oră. Se oferă cursuri de pregătire în primele cinci zile, pe perioada cursurilor persoanele fiind cazate la un hotel. Programul este de 35 de ore pe săptămână, cu 28 de zile de concediu anual plătit. Îngrijitorii vor beneficia de uniformă la locul de muncă şi de asigurări obligatorii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here