SNLO, ameninţată cu Consiliul Concurenţei! – Burlan a oprit abuziv livrările de cărbune

206

bandaScandal cât casa între conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) şi autorităţile din judeţul vecin Vâlcea, după ce conducerea SNLO a luat decizia săptămâna trecută să sisteze livrarea de cărbune către CET Govora, pentru a doua oară în decurs de o lună. Nemulţumite de acest lucru, deşi CET Govora are o datorie de 63 de milioane de lei către societatea minieră gorjeană, autorităţile judeţene vâlcene au ameninţat SNLO cu Consiliul Concurenţei. Vâlcenii susţin că SNLO ar fi sistat livrările de cărbune abuziv şi fără vreo notificare în acest sens, în timp ce SNLO-ul dă vina pe debitele mari ale CET-ului, dorinţa de recuperare a banilor fiind normală.

SNLO nu îi mai iartă pe datornici şi pare că taie în carne vie pentru recuperarea banilor. Din acest motiv a izbucnit săptămâna trecută şi scandalul între CET Govora şi SNLO, pe marginea faptului că unitatea minieră gorjeană a decis brusc, la jumătatea săptămânii trecute, să sisteze livrarea de cărbune, din cauza unei datorii de 63 de milioane pe care CET-ul o are de achitat către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În loc să plătească însă banii, reprezentanţii autorităţilor din Vâlcea au întrunit Consiliul Judeţean în şedinţă extraordinară. Joi s-a decis astfel: informarea organelor statului asupra situaţiei create de sistarea de către SNLO a livrării cărbunelui către CET Govora, sesizarea Consiliului Concurenţei supra măsurilor luate unilateral de SNLO cu efecte multiplicatoare grave asupra stării economice şi sociale a judeţului Vâlcea, o serie de întâlniri la nivelul MEC cu toate părţile implicate SNLO, CET Govora, Oltchim S.A, USG Ciech, Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicu Vâlcea.

SNLO 1Burlan, pârât la Boc

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, declara de altfel public, la finalul săptămânii trecute, următoarele: “decizia luată de SNLO este un abuz. Actul adiţional prin care dacă nu eşti la zi cu plata cărbunelui livrat, atunci se sistează livrarea, SNLO o practică numai faţă de CET Govora. În consecinţă, vor fi sesizaţi toţi factorii de decizie, inclusiv premierul, Ministerul Economiei şi mai ales Consiliul Concurenţei. SNLO face un joc periculos punând populaţia Râmnicului în prag de iarnă fără agent termic şi agenţii economici – Oltchim, Uzine Sodice – într-un mare risc. Trebuie precizat că din luna martie a acestui an, CET Govora este în grafic cu plata cărbunelui livrat”. “Trebuie semnalat acest aspect foarte grav, în primul rând că, de la sine putere, SNLO a trimis o notificare prin care am fost anunţaţi că se sistează livrarea de cărbune pentru CET. SNLO a făcut un act adiţional contractului, în care a precizat că plata pentru cărbunele livrat se face până la ultimul leuţ, în luna imediat următoare, iar în caz contrar sistează livrarea. Un act adiţional făcut fără consultarea părţilor”, a completat şeful judeţului Vâlcea.

Bani prin compensare

Preşedintele CJ Vâlcea spunea că urmează să intre totuşi suma de 47,3 milioane de lei în cuantumul datoriei CET iar diferenţa care rămânea de achitat de către CET pentru SNLO să se regleze prin compensare directă între SNLO şi Oltchim. Nu se cunoaşte dacă, până în prezent, banii au ajuns în contul SNLO, purtătorul de cuvânt al societăţii, Aurică Popescu, nerăspunzând la telefon.

CET Govora primeşte lunar de la SNLO 190.000 de tone pentru care are de achitat 14 milioane de lei. CET Govora este o societate în subordinea Consiliului Judeţean şi furnizează agent termic pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi Băile Olăneşti la care se adaugă curent electric şi abur industrial pentru societăţile aflate în parcul industrial Râureni – Oltchim, Uzinele Sodice.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here