Sindicatele libere cer Corpul de Control al premierului la CEO

532

Trei organizaţii sindicale din Complexul Energetic Oltenia au solicitat, ieri, în scris premierului Victor Ponta să-şi trimită la Gorj Corpul de Control pentru a verifica decontările din ultimul deceniu ale fostelor entităţi Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia prin subunităţile sale. Sindicaliştii cer, de asemenea, verificarea societăţilor comerciale la care sindicatele constituite la nivelul acestor entităţi au fost şi mai sunt acţionari, dar şi asociaţiile sportive patronate de aceleaşi sindicate. Solicitanţii indică în document că sindicatele în cauză au fost afiliate FNME, conduse încă de Marin Condescu.

Sindicatul ,,Lignitul” Oltenia Rovinari, reprezentată de Constantin Creţan, Sindicatul Solidaritatea 2013 Lupoaia reprezentat de Nicu Bunoaica şi Sindicatul ,,Viitorul img121Minier”, reprezentat de Ion Dumitru sunt cele trei organizaţii care au transmis, luni, în scris premierului Victor Ponta solicitarea de a-şi trimite la CEO propriul Corp de Control. Sindicaliştii consideră că organismul în cauză trebuie să se deplaseze la Gorj să verifice decontările fostelor entităţi în special spre societăţile sindicale constituite înainte de formarea CEO de către Marin Condescu. ,,În opinia noastră, considerăm că, au fost decontate sume mari, unele dintre ele neavând suport legal”, se arată în cuprinsul documentului, cererea odată pusă în practică fiind o lovitură grea pentru FNME.
De altfel, în urmă cu câteva zile, FNME a organizat un miting de protest în Piaţa Prefecturii, acţiunea nebeneficiind şi de participarea celor trei sindicate care se consideră reprezentantele organizaţiilor sindicale libere din companie.

Creţan îi declară război lui Condescu
Prin acţiunea demarată, Constantin Creţan îi declară, încă o dată război lui Marin Condescu, preşedinte al FNME, ştiut fiind că liderul sindical îl apreciază pe Dumitru Pârvulescu, rămas să conducă în faţă Federaţia Naţională Mine Energie alături de Constantin Mitrescu.
Creţan a denunţat de altfel, la finalul săptămânii trecute, întâlnirea de taină de la Casa Danielescu, organizată de conducerea CEO la cererea reprezentanţilor Băncii Mondiale, aflaţi atunci într-o vizită de lucru în Gorj. La întâlnirea în cauză au participat doar anumiţi lideri sindicali, aleşi pe sprânceană de şefii companiei, acuza Creţan, printre aceştia aflându-se şi reprezentanţi ai FNME, încadraţi în cadrul administraţiei CEO. Prezenţa celor de la FNME la întâlnirea în care s-au făcut recomandări de reducere drastică a personalului companiei i-a revoltat pe Pârvulescu şi pe Mitrescu, care i-ar fi sancţionat pe participanţii lor.
Acest lucru nu a fost trecut însă cu vederea de către Creţan care şi-a continuat demersul început împotriva FNME şi a lui Marin Condescu, adresa, concepută săptămâna trecută, fiind trimisă totuşi spre Ponta în cursul zilei de ieri.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here