Sindicaliştii din Sănătate, dispuşi să apeleze la instanţă pentru sporurile medicilor

351

Analizând prevederile legale aplicabile gărzilor medicilor raportat la cadrul legal al Uniunii Europene, experţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, au constatat că medicii, care lucrează în spitalele publice şi efectuează gărzi, au dreptul de a beneficia de sporul de noapte pentru orele de gardă, în prezent fiind privaţi de acordarea acestui drept legal. A fost înaintat un memoriu Ministerului Sănătăţii, în acest sens, prin care s-a solicitat să procedeze la rezolvarea situaţiei în regim de urgenţă. Sindicaliştii sunt hotărâţi să apeleze la instanţele de judecată, dacă nu se va ajunge la un acord pe această temă.

Sporul de noapte trebuie acordat medicilor atât pentru orele de gardă desfăşurate în cadrul programului normal de lucru, cât şi pentru orele de gardă ce au caracterul de ore suplimentare.
Constatând această gravă nedreptate produsă medicilor care efectuează gărzi, rezultată din interpretarea şi aplicarea greşită a legii, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a demarat repararea acesteia. „În acest sens, am înaintat un memoriu Ministerului Sănătăţii, prin care i-am solicitat să procedeze la rezolvarea situaţiei în regim de urgenţă, împreună cu reprezentanţii noştri”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
În situaţia în care, nu se va ajunge la un acord comun pe această temă, respectiv nu va fi reparată această nedreptate, sindicatele Solidaritatea Sanitară din toată ţara vor declanşa acţiunile în instanţă pentru acordarea acestor sporuri pentru toţi doctorii membrii de sindicat, respectiv pentru recuperarea sumelor datorate cu acest titlu cel puţin pe ultimii 3 ani.

Calculele experţilor
Sindicaliştii susţin că, potrivit calculelor experţilor, pentru ultimii 3 ani, medicii au dreptul să beneficieze cel puţin de următoarele sume: pentru orele de gardă efectuate în cadrul normei de bază (calculate la salariul unui medic primar): Spitale clinice şi asimilate (20 de ore de gardă/lună) – 1780 lei; Spitale cronice şi asimilate (40 ore de gardă/lună) – 3560 lei. Pentru orele de gardă efectuate în afara normei de bază (calculate la o medie de 4 gărzi/lună): 7120 lei.
La aceste sume se adaugă cele aferente acordării sporurilor în viitor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here