Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj a demarat o acţiune de strângere de petiţii din partea personalului nedidactic din învăţământul gorjean. Potrivit conducerii USLI Gorj, această acţiune reprezintă un prim pas în încercarea de a atrage atenţia Ministerului Educaţiei, guvernanţilor şi opiniei publice asupra condiţiilor în care munceşte personalul nedidactic şi asupra salariilor mici cu care aceştia sunt remuneraţi.
Sindicaliştii gorjeni cer drepturi egale pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ, inclusiv personalul nedidactic. Este vorba de femeile de serviciu, îngrijitoarele, paznicii şi muncitorii de întreţinere, cei care, potrivit reprezentanţilor USLI Gorj, sprijină în fiecare zi activitatea cadrelor didactice, fără a beneficia însă de aceleaşi drepturi ca şi acestea. Mai mult, salariile personalului nedidactic nu au mai fost majorate din 2008.
„Dacă pentru cadrele didactice am reuşit să mai obţinem unele drepturi, personalul nedidactic a rămas cu nişte salarii sub limita existenţei. Salariile lor nu au mai fost indexate din 2008, de când a fost dată Ordonanţa 10, salarizarea lor făcându-se şi astăzi după acea grilă. La ora actuală, în învăţământ avem personal didactic auxiliar cu studii medii care, pentru funcţia respectivă, primesc un salariu de 1.200 – 1.500 lei iar personalul nedidactic, marea majoritate tot cu studii medii, primesc între 500 şi 750 lei/lunar”, a declarat Constantin Huică, preşedinte al USLI Gorj. Tocmai de aceea, USLI Gorj a demarat o acţiune de strângere de petiţii individuale de la personalul nedidactic, petiţii ce urmează a fi centralizate şi înaintate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. De asemenea, USLI Gorj va depune petiţii la Instituţia Prefectului Judeţului Gorj şi la organizaţiile politice reprezentative în Parlament. Printre drepturile pe care încearcă sindicaliştii să le obţină pentru personalul nedidactic se numără decontarea navetei, spor de fidelitate şi de stabilitate, spor de praf şi muncă în condiţii penibile, scutirea de taxe la înscrierea în învăţământul superior pentru copiii lor şi scutirea de plată a cazării în cămine de liceu şi cămine studenţeşti ale copiilor lor; de asemenea, aceştia mai cer plata orelor suplimentare, plata orelor lucrate sâmbăta şi duminica şi în sărbători legale, precum şi un salariu decent, în funcţie de munca prestată, comparativ cu omologii lor din alte sectoare de activitate. „Noi dorim drepturi egale pentru toţi membrii de sindicat; trebuie să dăm dovadă de respect faţă de colegii noştri alături de care muncim; fără aportul lor, cadrele didactice nu-şi pot desfăşura activitatea instructiv-educativă. Acesta este primul pas pe care l-am făcut pentru a atrage atenţia opinia publică, a guvernanţilor, a Ministerului Educaţiei Naţionale, asupra condiţiilor în care muncesc aceşti oameni. Ulterior, rămâne să vedem ce se va hotărî la nivel de ţară. Putem merge până la grevă. Sunt colegii noştri”, a mai precizat Huică. Acţiunea de strângere de petiţii a fost demarată săptămâna trecută, la nivelul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Până în acest moment, la nivelul judeţului Gorj au fost strânse în jur de 400-500 de petiţii.
Roxana Lupu