Şi procurorii favorizează infractorii? – Favorizatorii Burlan, Daviţoiu şi Tunaru, lăsaţi în pace de anchetatori

314

A trimis o adresă într-un dosar în care anunţa faptul că instituţia pe care o reprezintă nu se constituie parte civilă într-un proces de corupţie, deşi infracţiunile comise au prejudiciat statul cu sume importante. Vi se pare cunoscut acest scenariu? Nu mai departe de acum câteva luni, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa faptul că fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Adrian Balaban-Grăjdan este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, după ce a făcut o asemenea faptă. Însă, există alte exemple, şi mai grave, în care procurorii DNA nu au fost la fel de prompţi. De fapt, chiar indiferenţi! Diferenţa a făcut-o, probabil, carnetul de partid. Să ne amintim!

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, prin hotărâre definitivă condamnarea lui Ionel Manţog, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului şi a lui Ion Vulpe, fost director general al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, la câte 5 ani de închisoare cu executare în dosarul “strămutaţilor de lux”. Din sentinţă aflăm că fosta Companie a Lignitului, împărţită în trei entităţi, respectiv Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, nu s-a constituit parte civilă. În acest sens, au fost trimise trei adrese în care li s-a explicat procurorilor şi apoi, judecătorilor, că aceste societăţi ale statului nu au suferit niciun fel de prejudiciu prin tranzacţiile făcute de cei doi. Dar, în sentinţa definitivă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ne confirmă faptul că entităţile energetice au fost prejudiciate de cei doi cu suma de aproape 200.000 de euro: “Constată că părţile vătămate Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit părţi civile în cauză. În baza art.118 lit.e Cod penal, confiscă de la inculpatul Manţog Ionel suma de 378.526,5443 RON (3.785.265.443 ROL), iar de la inculpatul Vulpe Ion suma de 454.773,8047 RON (4.547.738.047 ROL), sume dobândite din săvârşirea infracţiunii”.

Pentru unii mumă!
Poate trebuie amintit că cei care au emis adresele şi au încercat să-i favorizeze pe cei doi erau colegi de partid cu Ionel Manţog, la Partidul Democrat Liberal. Mai mult decât atât, Manţog se afla în Consiliile de Administraţie sau AGA la aceste companii, numiri făcute de PD-L. În vremea în care au fost trimise adresele, la conducerea Complexului Energetic Rovinari se afla Gheorghe Daviţoiu, la SNLO, Daniel Burlan, iar la Complexul Energetic Turceni, Eugen Tunaru. Toţi au fost numiţi directori generali de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei. Primele acte oficiale în care societăţile statului au anunţat că nu se constituie părţi civile au fost emise în 2009. De atunci şi până acum, procurorii DNA nu au deranjat pe niciunul dintre aceştia, cât despre cercetarea lor pentru favorizarea infractorului, nici vorbă! Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost condamnaţi definitiv şi arestaţi pentru a ispăşi pedeapsa de 5 ani închisoare în 9 iulie 2012. Infracţiunile pentru care au primit închisoare sunt de abuz în serviciu în formă calificată, fals şi uz de fals. Ei au fost puşi sub acuzare după ce, profitând de informaţii din interiorul companiei la care lucrau, şi-au cumpărat cocioabe în zonele ce urmau să fie strămutate de stat, cerând apoi companiei să le fie reconstruite vile cu sume exorbitante.
Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here