Și la Târgu-Jiu a fost sărbătorită Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

1975

La împlinirea a 32 de ani de la Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății din Decembrie 1989, miercuri, 22 decembrie 2021, începând cu ora 10:00, în Piața Revoluției din Municipiul Târgu-Jiu, în organizarea Consiliului Județean Gorj, Instituției Prefectului Gorj, a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, cu sprijinul Asociației pentru cinstirea Eroilor Revoluției și Răniților din Decembrie – Gorj și Fundației Revoluției Române din Decembrie 1989 – Filiala Gorj s-a desfășurat un program de manifestări închinate comemorării Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

În urmă cu 32 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea și teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forța motrice a Revoluției anticomuniste. Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim și criminal, iar curajul și determinarea semenilor noștri ne-au redat nouă libertatea și demnitatea. Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au așezat în fața tancurilor. Și de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este ziua Victoriei Revoluției Române, pe care toate generațiile trebuie să o păstreze vie în memorie și să o onoreze cum se cuvine.
În dimineața zilei de 22 decembrie 2021, începând cu ora 10:00, în Piața Revoluției din Municipiul Târgu-Jiu s-a desfășurat un ceremonial civil, militar și religios, închinat împlinirii a 32 de ani de la Victoria Revoluției Române și a Libertății și a comemorării Eroilor Martiri ai Revoluției din Decembrie 1989.
După intonarea Imnului de Stat al României de către Fanfara „ARMONIA” și un semnal de trompeți vestind sosirea persoanelor oficiale, s-a derulat un „TE DEUM” și o slujbă de pomenire oficiată de către preotul militar Constantin Măgdoiu și preotul Gheorghe Gomoi în memoria celor 16 Eroi gorjeni jertfiți pe altarul patriei pentru victoria Revoluției române din Decembrie 1989.
A urmat un mesaj transmis de doamna Ana Daria Ionescu-Haidău, sora Eroului Martir Cătălin Grigore Haidău, din partea Asociației pentru Cinstirea Eroilor și Răniților în Revoluția din Decembrie 1989 – Filiala Gorj.
Pe acordurile Imnului Eroilor, oficialitățile și reprezentanții partidelor politice, ai asociațiilor revoluționare, ai altor instituții și fundații au depus coroane și jerbe de flori la placa comemorativă din Piața Revoluției. Ulterior, au fost depuse, coroane și jerbe de flori la: Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, din Parcul N.D. Miloșescu de către Asociația pentru cinstirea Eroilor și Răniților în Revoluția din Decembrie 1989 Gorj și Primăria Târgu-Jiu; Troița din fața Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel Târgu-Jiu de către Școala Gimnazială „Al. Ștefulescu”; Monumentul Eroului Martir „Haidău Grigore Cătălin” de către Garnizoana Târgu-Jiu, Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” a A.N.C.E. „Regina Maria” și elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”; Monumentul Eroului Martir „Merișescu Valentin” de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj și elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu; Monumentul Eroului Martir „Petrescu Dumitru” de către I.S.U Gorj și elevii Șc. Gimnaziale nr. 6 Târgu-Jiu; Monumentul Eroului Martir „Oancea Mihai Cristian” de către Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a Fanfarei Armonia.
La acest eveniment a participat și o delegație mixtă a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în retragere „General Ioan Culcer” alcătuită din: Col. (rtr.) Gigi BUȘE, Col. (rtr.) Grigore Marian Dobreanu, Col. (r.) Emanuel Bărbulescu, Col. (r.) Constantin Semen, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, prof. dr. Ion Mocioi, lt.col. (r.) Constantin Mainerici și Mr. (r.) Ion Cilica-Deaconu.
După finalizarea ceremonialului din Piața Revoluției din Târgu-Jiu, delegația de la Cultul Eroilor Gorj s-a deplasat la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și împreună cu delegația Garnizoanei Târgu-Jiu condusă de col. ing. Eugen Tîlvescu și a reprezentanților liceului (profesori și elevi) conduși de doamna directoare Ana Daria Ionescu-Haidău au depus câte o coroană de flori la Monumentul Eroului Martir „Haidău Grigore Cătălin”, fratele doamnei directoare.
Comemorarea evenimentelor de la finele lunii decembrie a fiecărui an reprezintă un prilej de pietate și de exprimare a omagiului întregii națiuni române față de jertfele eroice ale românilor din zilele de 21 și 22 Decembrie 1989. Revoluția Română a fost semnalul unei adevărate redeșteptări naționale, un moment unic și plin de semnificații față de care avem toate motivele să ne mândrim. Victoria Revoluției Române a deschis drumul spre stabilirea democrației și reintegrarea țării în spațiul economic, politic și cultural european. Prețul și sacrificiul prin care a fost câștigată libertatea poporului român nu trebuie uitate.
Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui!
La ceas comemorativ, în rugăciunile noastre de astăzi, îi pomenim și îi păstrăm vii în inimile noastre. În memoria celor căzuți pentru viitorul României ne plecăm cu smerenie, iar jertfa lor ne întărește voința de pază a ceea ce ei au cucerit pentru națiunea română.
Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei căzuți pentru Libertate, Democrație și Dreptate!
Col. (rtr.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

1 COMENTARIU

  1. La ceas comemorativ, în rugăciunile noastre, îi pomenim și îi păstrăm vii în inimile noastre, pe cei care s-au jertfit pentru Libertate, Democrație și Dreptate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here