Și Brăila a premiat-o pe gorjeanca Any Drăgoianu

1335

Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila au alocat 7.400 de lei pentru organizarea și desfășurarea în perioada 13 septembrie – 19 noiembrie 2021, Concursul Național de Literatură Umoristică, Ediția a V-a, unde gorjeanca Any DRĂGOIANU a fost câștigătoarea premiului II la secțiunea „Proză scurtă umoristică” cu prozele: „Vaccinul dragostei”, „Beneficiile erei Covid” și „Vaccinări obligatorii”.

Potrivit organizatorilor, concursul a fost un „eveniment anual, competitiv și a avut ca scop cultivarea literaturii umoristice în literatura de gen a Brăilei, descoperirea și promovarea a noi talente, realizarea unor întâlniri ale publicului brăilean cu nume sonore ale genului satirico-umoristic (expoziții de caricatură, recitaluri, stand-up comedy etc.)”.
Cea de a V-a ediție a concursului a cuprins două secțiuni, „Proză scurtă umoristică” cu tema „Vaccin” și „Cea mai bună carte de umor în perioada 2020-2021” unde au putut participa autorii volumelor de umor (epigramă, proză scurtă umoristică, fabulă, aforisme), tipărite în perioada 2020-2021. Concurenții au avut de trimis un singur exemplar. La concurs au putut participa persoane fizice cu cetățenie română, indiferent de naționalitate, rasă, sex sau religie, având vârsta peste 18 ani împliniți până la data înscrierii și care respectau prevederile Legii 8/1996, privind drepturile de autor. Interdicții de participare au avut angajații organizatorilor, rudele acestora de gradul l, precum și persoanele antrenate în organizarea și realizarea concursului, membrii din juriu și rudele de gradul I ale acestora.
Premiile oferite de organizatorii concursului au fost atractive și egale pentru cele două secțiuni. Premiul l = 1.500 lei, Premiul II = 1.200 lei și Premiul III = 1.000 lei. Creatorii de literatură umoristică interesați de concurs au trimis lucrările până la data de 20 octombrie 2021 (data poștei) prin poștă sau în format PDF prin poșta electronică. Înscrierea la concurs a implicat acceptul concurentului cu privire la Regulamentul concursului.
Jurizarea lucrărilor a avut loc în intervalul 1 – 7 noiembrie 2021, fizic sau online, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, iar premierea a avut loc la data de 19 noiembrie 2021. Trebuie precizat faptul că, potrivit organizatorilor, juriul concursului de literatură umoristică de la Brăila a avut în componența sa personalități ale genului, care, prin valoare și competență profesională, au garantat corectitudinea clasamentului. „Jurizarea se va face conform Regulamentului de jurizare. În caz de egalitate la puncte pentru unul sau mai mulți concurenți, departajarea se va face în funcție de nota acordată de președintele juriului. Dacă acest criteriu nu este suficient, departajarea se va face prin Decizia directă a Președintelui juriului. Rezultatele jurizării se fac publice doar în momentul decernării premiilor, ulterior lista fiind publicată pe site-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila”, au precizat organizatorii.
Juriul de specialitate format din: Mihai Frunză – președinte, Georgiana Troia și Viorel Mortu – membri, au stabilit următorii premianți:
La Secțiunea „Proză scurtă umoristică”:
Premiul I – Crețu Romeo-Florentin
Premiul II – Drăgoianu Ana (Gorj)
Premiul III – Larco Vasile (Iași);
Secțiunea Cea mai bună carte de umor în perioada 2020-2021:
Premiul l – Zaharia Rodica-Luminița
Premiul II – Lică Pavel
Premiul III – Orșivschi Cătălina-Maria
Premierea câștigătorilor a avut loc vineri, 19 noiembrie 2021, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila. În încheierea evenimentului, Ada Milea și Bobo Burlăceanu au susținut un moment artistic de muzică și poezie. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Organizatorului „Centrul.de.Creatie.Braila”.
Și la acest festival a participat gorjeanca Any DRĂGOIANU, din Țânțăreni, județul Gorj, membră a Uniunii Epigramiștilor din România dar și a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj, o epigramistă renumită deși face parte dintr-o generație mai tânără, care este talentată și frumoasă, din toate punctele de vedere. Ea a reușit să obțină premiul II cu trei proze: „Vaccinul dragostei”, „Beneficiile erei Covid” și „Vaccinări obligatorii”.
Asta-i realitatea. Are valoare și bine zicea în cartea ei de parodii „Sunt celebră, invidiați-mă!” apărută la Editura Sitech din Craiova în anul 2020.
După premiere, epigramista gorjeană a postat pe pagina de socializare următorul mesaj: Mulțumesc din suflet membrilor juriului, dar și organizatorilor! Multă sănătate și succes în organizarea edițiilor viitoare!
Ne bucurăm pentru reușitele sale și-i dorim cât mai multe trofee literare și jurnalistice, pentru că e talentată și are valoare!
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here