Şi-au reclamat patronii la ITM Gorj!

1168

Peste 500 de sesizări au ajuns pe birourile şefilor din Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în acest an. Cele mai multe reclamaţii au fost pentru neplata orelor suplimentare, plata salariilor cu întârziere ori pentru neîncheierea contractelor individuale de muncă.

La nivelul ITM Gorj, de la 1 ianuarie şi până la 1 decembrie 2014, au fost înregistrate un număr total de 512 sesizări. Din totalul acestora, un număr de 459 au fost în domeniul relaţiilor de muncă, iar 53 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
“Din cele 459 de sesizări adresate în domeniul relaţiilor de muncă, 88 de petiţii priveau neplata orelor suplimentare lucrate sau neacordarea zilelor libere în compensare, 98 de petiţii se refereau la neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă sau practicarea muncii la negru, 37 de petiţii semnalau neplata drepturilor privind indemnizaţia de concediu de odihnă ori a concediului medical pentru boală, 36 de petiţii au fost pentru desfacerea abuzivă a contractelor individuale de muncă, 118 sesizări priveau neplata la timp sau pe durată mai îndelungată a salariilor, 102 alte situaţii, respectiv 37 privind încălcarea altor prevederi legale privind relaţiile de muncă, 35 au fost clasate şi 30 redirecţionate spre verificare altor instituţii competente”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.

Multe reclamaţii în minerit
În intervalul 1 ianuarie – 1 decembrie a.c., la sediul ITM Gorj, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cele 53 de sesizări înregistrate, petiţionarii au reclamat nerespectarea obligaţiilor de către angajatori privind asigurarea condiţiilor de muncă în următoarele domenii de activitate: minerit, construcţii civile şi industriale, forestier şi exploatare a lemnului, comerţ, transporturi de marfă sau de persoane, neasigurarea echipamentului individual de lucru şi de protecţie, neefectuarea instructajului la locul de muncă şi alte situaţii privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Numele petiţionarilor, secret
“Toate aspectele semnalate au fost cercetate de către inspectorii de muncă în conformitate cu prevederile legale în domeniul de competenţă. Termenul legal prevăzut de O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor este de 30 de zile, iar acolo unde situaţia impune o cercetare mai extinsă, acesta se poate prelungi cu 15 zile. Când faptele sesizate s-au dovedit reale au fost dispuse măsuri cu termene concrete de soluţionare a problemelor sau au fost aplicate şi amenzi contravenţionale. Conform prevederilor legale,numele persoanei care face sesizarea este secret şi nu poate fi făcut cunoscut administratorului sau altor persoane neavenite”, a declarat George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua aș vrea să vă fac o plângere la SC.Cater.Srl are angajate fără contract de muncă la chioșcul de la spitalul Tudor Vladimirescu sau le face contract de muncă pe 4 ore și stau câte 8 ore !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here