Și-a vândut mașina și s-a trezit cu amenda acasă

1324

Un bărbat din comuna gorjeană Samarinești s-a trezit acasă cu o amendă în plic, pentru neplata taxei de drum. Omul și-a vândut mașina din primăvara anului trecut, dar noul proprietar nu a înscris-o încă pe numele său. Gorjeanul a trebuit să piardă timp la instanță pentru a anula amenda.

Gorjeanul a fost amendat, în toamnă, pentru că a circulat pe A2 fără a deține un peaj valabil. Bărbatul, de loc din comuna Samarinești, s-a adresat Judecătoriei Motru, pentru anularea procesului verbal de contravenție și exonerarea sa de la plata amenzii.
Gorjeanul a susținut că nu el a săvârșit fapta, autoturismului Audi A4 fiind vândut în primăvara anului 2020, în baza contractului de vânzare-cumpărare transcris la primăria unde domiciliază. Iar amenda în cuantum de 130 de lei a fost dată pentru o faptă produsă în iulie, când el nu mai era proprietarul autovehiculului.
În schimb, compania de autostrăzi și drumuri naționale a solicitat respingerea plângerii, susținând că „procesul verbal de constatare a contravenției a fost emis prin sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a rovinietei SIEGMCR, iar utilizatorul a fost identificat prin interogarea bazei de date a Ministerului Administrației și Internelor, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a vehiculelor, în baza protocolului dintre această instituție și CNADNR SA”.
Instanța i-a dat câștig de cauză fostului proprietar.
Acesta a depus la dosarul cauzei înscrisuri din care rezultă că nu mai este proprietarul acelui autovehicul. Iar, potrivit legii, obligația de a radia și înmatricula autovehiculul revine cumpărătorului, vânzătorul având doar obligația de a radia din evidențele sale fiscale autovehiculul respectiv, fapt realizat de gorjeanul reclamant.
Mai mult decât atât, este de notorietate faptul că, la vânzarea autovehiculelor, vânzătorul remite cumpărătorului în original toate actele autovehiculului (carte de identitate, certificat de înmatriculare), mergând pe ideea bunei credințe a acestuia în ceea ce privește înmatricularea autovehiculului, ceea ce determină imposibilitatea radierii ulterioare din evidențe a autovehiculului de către vânzător.
Sentința pronunțată nu este definitivă, însă gorjeanul nu-și face probleme.
Începând cu anul 2015, plata tarifului de trecere pentru podurile peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă (peaj), de pe Autostrada A2, se realizează prin intermediul SIEGMCR (sistemul informatic de emitere gestiune și monitorizare a rovinietei).
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here