Sfăntul sfințit mucenic HARALAMBIE, izbăvitorul de boli, sărbătorit vineri, 10 februarie 2023

1540

Acum, cănd am început să parcurgem prima săptămăna din perioada Triodului, perioadă de pregătire și îndreptare pentru Învierea Domnului nostru Iisus Hristos(Sfintele Paști), o sărbătoare ne luminează ziua și ne încălzește inima – sărbătoarea Sfăntul sfințit mucenic HARALAMBIE, Izgonitorul de boli.
,,Arătatu-te-ai, fericite Haralambie, ca un stâlp nemișcat Bisericii lui Hristos și sfeșnic lumii pururea luminos.
Strălucit-ai în lume prin mucenicie, înțelepte și ai ridicat întunecarea idolilor.
Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuim noi”(tropar).

Viata Sfăntului părinte HARALAMBIE
Acest mare mărturisitor și mucenic al lui Hristos a văzut lumina zilei în timpul celui de al doilea secol de la Învierea lui Hristos, cănd Biserica trecea prin mari încercări și creștinii îndurau multe necazuri, prigoniri și suferință. Sfăntul sfințit HARALAMBIE s-a făcut vestit cu puterea credinței sale și cu răvna în propovăduirea lui Hristos. Pe vremea cănd era episcop al cetății Magnezia, din Asia, împăratul Sever și dregătorul Luchian, mai marele cetății, au declanșat o nouă prigoană împotriva creștinilor și a dreptei credințe. La ordinul celui din urmă, a fost arestat, mărturisindu-și credința în Hristos și refuzănd închinarea la idoli, suferind martiriul împreună cu mucenicii Porfirie, Vaptos și alte trei sfinte mucenițe. Dregătorul aminitit a poruncit ostașilor să fie prins HARALAMBIE, nesuferind cuvintele și zelul propovăduirii bătrănului episcop. Dus înaintea lui Luchian dregătorul cetății, Sfăntul părinte a mărturisit cu strălucire și fără frică pe Hristos; drept aceea, dregătorul a poruncit să fie dezbrăcat de hainele sale și-după ce i-au jupuit tot trupul, cu unghii de fier,- i-au tăiat fășii de piele de pe trup. Sfăntul HARALAMBIE, rău rănit, a zis: ,,Mulțumesc vouă, fraților, că, strunjind trupul meu cel vechi și bătrăn, m-ați înnoit, îmbrăcăndu-mi sufletul cu haina cea nouă a suferințelor pentru Hristos”. Și văzănd cei de față răbdarea Mucenicului în atătea chinuri și neîncetatele lui rugăciuni pentru toți, mulți dintre ei, bărbați și femei, s-au lepădat de idoli și au crezut în Hristos, iar dregătorul, cercetăndu-i și chinuindu-i fără milă pe aceștia, a poruncit să li se taie capetele. Se spune că însăși fata împăratului, Galina, auzind de tăria de suflet cu care Sfăntul HARALAMBIE a răbdat cele mai grele chinuri, a crezut în Hristos și s-a botezat. Deci, istovit de atătea cumplite chinuri pe care a trebuit să le îndure, a fost osăndit la moarte, prin sabie. Și Sfăntul HARALAMBIE s-a mutatt la Domnul, dăndu-și sufletul în temniță, așteptănd să i se taie capul, și s-a numărat cu sfinții.

Cel mai în vărsta mucenic al lui Hristos, la 113 ani
,,Ca o comoară de mult preț Biserica a câștigat capul tău, Sfințite Mucenice, pătimitorule și purtătorule de biruință, Haralambie. Drept aceea se și bucură, mărind pe La momentul cănd a fost arestat, torturat și a suferit mucenicia pentru Hristos, Sfăntul sfințit mucenic HARALAMBIE avea nu mai puțin de 113 ani, fiind cel mai în vărstă sfănt martirizat pentru Domnul și pentru credința creștină. Moaștele sfăntului părinte episcop al Magneziei se află în prezent în mai multe locuri din lume. Astfel, o parte din capul sfăntului se găsește în altarul Bisericii cu hramul ,,Sfăntul mare mucenic Gheorghe” din Iraklitsa Veche(Grecia), de aici fiind mutate în anul 1922 în biserica din Iraklitsa Nouă. Un alt fragment din capul Sfăntului sfințit mucenic HARALAMBIE se află în Mănăstirea ,,Sf. Ștefan” din Meteora, racla în care se găsesc sfintele moaște datănd din secolul al XVII-lea. În biserica Miclăușeni se află moaștele mai multor sfinți, între care și cele ale Sfăntului părinte HARALAMBIE. Părticele din moaștele sale se găsesc și la mănăstirea Rășca din zona Moldovei, în Catedrala episcopală din municipiul Galați, precum și în bisericile bucureștene Stavropoleos, ,,Sfăntul Dumitru(Poștă)”, ,,Sfinții arhangheli(Oțetari)” și ,,Sfăntul Stelian, ocrotitorul copiilor”.

Apărător împotriva ciumei, a bolilor și a foametei
Sfăntul sfințit mucenic HARALAMBIE este cunoscut ca izbăvitor de boli, mai ales împotriva ciumei și a foametei, precum putem vedea și în Acatistul său cănd se spune: ,,Bucură-te izbăvitor de ciumă și al foametei”. Istoria noastră mai recentă consemnează faptul că oamenii care s-au rugat Sfăntului părinte HARALAMBIE în diferite situații grele, cum a fost ciuma lui Caragea Vodă din anul 1813 ori foametea din vremea Alexandru Constantin Moruzi din 1795, au primit ajutor și izbăvire de boală.
Să-l cinstim și noi așa cum se cuvine pe acest mare mucenic al lui Hristos, participănd la Sfănta Liturghie în ziua pomenirii lui, vineri, 10 februarie, ca și în Duminici și sărbători, să îi citim viața și Acatistul acestui mare părinte al Bisericii, care nu s-a temut la vărsta sa, 113 ani, să sufere chinuri și pătimiri, din dagoste pentru Dumnezeu și oameni, așa încăt să putem spune:
,,Pe întrarmatul cel tare, pe ostașul lui Hristos și marele între mucenici, pe Haralambie cel mărit, adunându-ne, să-l lăudăm.
Că pentru Hristos și pentru adevăr s-a luptat în chip strălucit și a propovăduit lămurit credința ortodoxă; înșelăciunea idolilor a surpat, pe împăratul cel nelegiuit l-a înfruntat și capul i s-a tăiat, bucurându-se și veselindu-se.
Drept aceea cunună a luat din dreapta Celui preaînalt și a ajuns cetățean împreună cu îngerii. Pentru aceasta adunarea ortodocșilor sărutând preacinstitul lui cap și încununându-l cu laude și izbăvindu-se de multe necazuri și boli, se bucură, preaslăvind pe Ziditorul”.
Marius Stochițoiu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here