Sfântă Liturghie Arhierească la Mănăstirea Polovragi, Gorj

558

Duminică, 17 aprilie 2016, Sfânta Mănăstire Polovragi, din Protoieria Tg. Cărbunești, Gorj și-a deschis larg porțile primitoare și a dăruit negrăită bucurie duhovnicească la oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un ales sobor de preoți și călugări în frunte cu Preacucernicul Părinte Protoiereu Iulian Mărgineanu și cu obștea de maici slujitoare, păstorite cu înțelepciune de către Maica Stareță stavrofora Evghenia Vaida. Acordurile la strană au fost mlădiate de către Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova. La slujba Sfintei Liturghii a venit și domnul Ion Călinoiu, fost președinte al Consiliului Județean Gorj!

“Cu cât aprindem candela aceasta cu «untdelemnul» faptelor bune, sufletul nostru devine în întregime foc dumnezeiesc și lumină cerească necreată”
În cuvântul său de aleasă învățătură Arhierească, Mitropolitul Olteniei a sensibilizat cu alese sfaturi pilduitoare sufletul credincioșilor prezenți, vorbindu-le mai întâi despre Acatistul Maicii Domnului și despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, într-o săptămână încărcată de atâtea lucruri spirituale, care îndeamnă sufletul la umilință și la pocăință, care îndeamnă viața noastră la reflecție și la meditație, la contemplare, mai ales că acest canon ne arată adevărata dimensiune și valoare pe care o are omul credincios înaintea Lui Dumnezeu! Să luăm aminte că sunt arătate în acest canon sfânt și multe manastirea polovragi (1)chipuri ale oamenilor drepți și evlavioși, pe care Sf. Andrei îi propune spre model, ca exemple, dar sunt arătați și oameni păcătoși, ca sufletul să nu ia aminte la aceștia, să se îndepărteze de obiceiul acelora. Toate ne arată că “lucrurile bune sunt izvorâte din Harul Preasfântului Duh, care permanent radiază din sufletele noastre, mai ales atunci când ne apropiem de Dumnezeu și ne curățim prin smerenie, post și rugăciune de toată «zgura» păcatului și de tot ceea ce este rău”. Canonul scoate în evidență faptul că noi avem Binele în sufletul nostru, prin viața noastră, prin existența noastră, și “cu cât aprindem candela aceasta cu «untdelemnul» faptelor bune, sufletul nostru devine în întregime foc dumnezeiesc și lumină cerească necreată”!

“Mântuitorul Hristos nu suferă pentru păcatele Sale, ci, pentru păcatele noastre”
Chiriarhul bisericilor Olteniei a mai arătat că din Evanghelia Duminicii acesteia învățăm și alte lucruri, pentru că doi dintre Apostolii Mântuitorului Iisus Hristos, Ioan și Iacob, s-au apropiat de Domnul și au cerut un lucru pe care orice om doritor, ca să-și rostuiască un loc fericit și liniștit în Împărăția Cerurilor, îl dorește, pentru că Mântuitorul Hristos i-a întrebat: «Ce doriți să vă dau»? «Să stăm de-a dreapta și de-a stânga Ta»! Un lucru pe care, după logica omenească și după mintea omenească, ar fi fost de dorit și în același timp n-ar fi avut un răspuns negativ din partea Mântuitorului! Să înțelegem că urmând pe Mântuitorul Hristos și slujind Lui, purtând crucea, fiecare dintre noi poate să ajungă în Împărăția Lui Dumnezeu, mai înaintea celor care avem noi impresia că suntem mai avansați! Dar, și noi, cei de astăzi, așa cum a subliniat Întâistătorul bisericilor din Oltenia, trebuie să înțelegem că “Mântuitorul Hristos nu suferă pentru păcatele Sale, ci, pentru păcatele noastre, atât de multe încât El se face «blestem» pentru noi! Deci, El se face «păcat» pentru noi! Ca pe toate acestea să le cuprindă în suferința Sa și în durerea Sa, ca noi să nu mai fim robi ai morții și ai păcatului, cuprinși de întunericul morții și al suferinței”!

“Lucrarea Lui Dumnezeu este mare și sfințitoare, ne așează acolo unde sfinții Iacob și Ioan au vrut să ajungă”
În finalul cuvântului de învățătură și de înțelepciune, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu le-a vorbit manastirea polovragi (2)credincioșilor despre «modelul» Sfintei Maria Egipteanca, o sfântă atât de umană, atât de omenească și care a dus o viață, ca mulți dintre noi, dar, care a avut o hotărâre fermă și fără de întoarcere, ca să-L iubească pe Dumnezeu, să se îndepărteze de lume și să strălucească în Împărăția Lui Dumnezeu. Pentru noi toți, a precizat Arhieria Sa, Mitropolitul Olteniei, trebuie să vedem: “Pe de o parte, omenescul din Maria Egipteanca, iar pe de altă parte, vedem dumnezeiescul, care nu ține cont de întinăciunea și stricăciunea noastră mentală sau trupească!
Ci, dimpotrivă, atunci când vede că noi avem voință, așa cum spune o vorbă: «dai voință și iei putere», dacă ne silim și ne ostenim, vom fi următori ai Sfintei Maria Egipteanca, toate păcatele noastre vor fi șterse și iertate, pentru că lucrarea Lui Dumnezeu este mare și sfințitoare, ne așează acolo unde sfinții Iacob și Ioan au vrut să ajungă: de-a dreapta și de-a stânga Împăratului! Evident, că dacă e să luăm cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, noi cu toții vrem să fim de-a dreapta! Pentru că de-a dreapta sunt «oile» cele curate, aceia care au fost aleși de Dumnezeu, cei care au făcut fapte bune și sunt binecuvântații Tatălui Ceresc! Fie ca milostivul Dumnezeu să ne ajute pe toți, să fim precum Sfânta Maria Egipteanca, precum Sfinții Apostoli și precum toți sfinții în Împărăția Sa, în vecii vecilor, Amin”!
În timpul oficierii Sfintei Liturghii, ipodiaconul Lucian Constantin Grigorie a fost hirotesit diacon pe seama Parohiei Scăiești – Dolj.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here