Procesul senatorului Dian Popescu s-a încheiat, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Completul de 5 judecători a anunțat că va face pronunțarea în acest dosar pe 30 mai, la ora 10.00, iar sentința va fi definitivă. Instanța a respins cererile de sesizare a Curții Constituționale, formulate de inculpați.
Dosarul supranumit ”Lotul Peștișani” vizează infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată, neglijenţă în serviciu, luare de mită, dare de mită, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și uzul de fals. Prima instanță a decis ca Dian Popescu să fie condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, suspiciunea fiind că firma sa ar fi încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peştişani, pentru lucrări care nu ar fi fost executate. Florin Pavel a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată şi 30.000 de lei amendă penală pentru neglijenţă în serviciu. Și fratele senatorului, Gabriel Popescu, este inculpat în același dosar. Acesta a primit cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate. Cercetările au vizat atât modul în care Primăria Peştişani a început lucrările de modernizare a unei baze şcolare cu firma lui Radu Dan Floarea, cât şi realizarea unui stadion de către firma fraților Popescu. Senatorul a refuzat și ieri să vorbească despre acest dosar și despre verdictul pe care îl așteaptă. ”Nu mă bag eu în așa ceva. Am spus de fiecare dată acest lucru. Cum pot eu să vorbesc de o decizie a Înaltei Curți? Ei judecă, ei decid. Despre cererile de sesizare a Curții Constituționale habar nu am. Nici nu știu și nici nu mă interesează. E treaba avocaților. Să vedem decizia, dar eu nu cred că se va da pe 30. S-a amânat data trecută de șase ori”, a precizat Dian Popescu. Afaceristul Radu Dan Floarea a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, pe un termen de încercare de șase ani. Procurorii au stabilit că autorităţile locale ar fi achitat și în cazul său sume importante pentru lucrări care nu ar fi fost efectuate.
Denunțătorul lui Pavel, despre primar: ”E un tip bine crescut”
Bărbatul considerat ”denunțător” în acest dosar, Silvestru Tivig, este cel care a declarat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj că fostul său prieten, primarul Florin Pavel, i-a mărturisit că ar fi primit şapte mii de lei de la Dian Popescu, în campania electorală din 2008. Acesta susține că, deși a fost prietenul său, nu regretă ce le-a spus procurorilor despre Florin Pavel. ”Va fi dificil de obținut o achitare în cazul primarului Florin Pavel, întrucât a avut perioada aceea de arest preventiv. Instanța va decide. Poziția mea este simplă. Grupul Școlar Peștișani, respectiv Liceul Industrial Constantin Brâncuși, pe care eu l-am absolvit, a fost distrus, a ajuns într-o stare de neîntrebuințare, nu mi se pare normal și nu cred că era nevoie să se cheltuiască 75 de miliarde să distrugă liceul. Probabil se distrugea încet, încet și singur, fără să fie nevoie să cheltuiască statul român atâția bani cu distrugerea lui. Cât despre Dian Popescu, eu am relatat o simplă informație pe care am avut-o de la Pavel, care mi-a povestit că a fost ajutat cu o sumă de bani, în campania electorală din 2008, de la Dian Popescu. Noi am mai vorbit de atunci. Probabil că în sinea lui e supărat pe mine. Cu excepția faptului că a permis devalizarea bugetului public al comunei Peștișani, timp de 12 ani, e un tip bine crescut. Îmi pare foarte rău ce i s-a întâmplat, dar, dacă astăzi aș afla despre săvârșirea unor noi infracțiuni de acest gen, probabil că aș proceda la fel”, a declarat, pentru Gorjeanul, Silvestru Tivig.
Pavel mai este acuzat și că ar fi implicat primăria într-o afacere dubioasă, privind un contract de cesiune de creanţă între două persoane fizice. Nicolae Isar, fost diriginte de şantier la firma lui Dan Radu Floarea, a fost şi el găsit vinovat, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În același dosar, instanţa supremă l-a achitat pe fostul secretar general adjunct în Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu, pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu în formă calificată.
Loredana Fîciu