Scarlat Iriza, senator ALDE de Gorj, este revoltat că lucrurile întârzie foarte mult la Ministerul Apelor și Pădurilor în privința deblocării fronturilor de lucru de la carierele Roșia și Tismana. Din cauza birocrației acuză senatorul de Gorj, demersul în care acesta s-a implicat împreună cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, pare să nu își găsească rezolvare, în ciuda numeroaselor apeluri făcute din luna octombrie încoace. Săptămâna aceasta, o întâlnire între reprezentanții Ministerului Energiei și cei ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ultimii pasând problema eronat Guvernului, va avea loc tocmai pe această linie, a sprijinirii Complexului Energetic Oltenia.
“Pentru această procedură de avizare și scoatere a unor terenuri din fondul forestier național suntem plimbați de la o instituție la alta, ignoranța și nepăsarea întrecând orice <<așteptare>>”, a transmis Scarlat Iriza în cuprinsul unei interpelări adresate ministrului Pană.
Supărarea lui Iriza este evidentă, deoarece încă de la începutul lunii noiembrie, CEO a depus la Ministerul Apelor şi Pădurilor documentația pentru obținerea deciziei de scoatere din fond forestier național, proprietate privată, a suprafeței de 9,3606 ha pentru Cariera Tismana I și alta pentru obținerea deciziei de scoatere din fond forestier național, proprietate privată, a suprafeței de 3,7033 ha pentru Cariera Roșia de Jiu(documentație întocmită cu avizul Gărzii Forestiere Vâlcea), dar fără efectul scontat.
Studiu pentru blocarea carierelor
Mai mult, în mod evident eronat, departamentul juridic al Ministerului Apelor și Pădurilor a considerat recent că emiterea deciziei de scoatere ar fi atributul Guvernului, invocând decizii ale instanței pe motiv că acordul de mediu este emis pe o suprafață mai mare (suprafața perimetrului de licență), cu toate că suprafața solicitată pentru scoatere este mai mică. Compartimentul de specialitate mai consideră, la fel de greșit spune Iriza, că terenul pe care compania îl dă în compensare este un ”tehno-sol” și nu ar fi adecvat unei împăduriri, solicitând un studiu făcut de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, care să certifice ceea ce deja a certificat studiul pedostațional efectuat de către societate. Altfel spus, carierele rămân blocate din cauza imposibilității de a scoate din fondul forestier a mai multor terenuri din fronturile de lucru.
Considerând că elementele invocate de Ministerul Apelor și Pădurilor nu sunt susținute juridic, iar competența este doar a Ministerului Apelor și Pădurilor, Iriza a cerut grăbirea procedurii pe motiv că orice întârziere poate pune în pericol siguranța Sistemului Energetic Național.
În cursul acestei săptămâni, urmare a apelului senatorului de Gorj, reprezentanții celor două ministere vor avea o nouă întâlnire de lucru pentru a clarifica problema care apasă compania din Gorj.