Şeful DSV dă asigurări că pesta porcină nu evoluează în Gorj

847

Ca urmare a apariţiei pestei porcine africane în judeţul Dolj, şi autorităţile din judeţul nostru sunt în alertă! În această perioadă, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj se deplasează zilnic pentru a efectua controale și verificări fizice prin examen clinic cu privire la starea de sănătate a suinelor din gospodăriile populaţiei situate pe raza teritorială a județului nostru.

De asemenea, la intrările în judeţ se desfăşoară controale comune cu echipe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj în puncte temporare de control în trafic, respectiv Ioneşti, Motru, Ţânţăreni, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, asupra mijloacelor de transport pentru porcine vii şi produse alimentare din carne de porc, cu privire la implementarea cerinţelor Directivei nr. 60/2002 şi Deciziei UE nr. 709/2014 (verificarea modului de respectare a măsurilor impuse de evoluţia pestei porcine africane).“Recomandarea DSVSA Gorj este ca populaţia să conştientizeze că în această perioadă foarte mulţi cetăţeni sunt amatori să comercializeze animale din specia suină la preţuri derizorii, în acest fel existând riscul de a introduce în gospodăriile proprii, animale infectate. Totodată, facem apel la populaţie să nu achiziţioneze carne şi produse din carne, provenită din zonele în care evoluează pesta porcină africană. Orice suspiciune de îmbolnăvire se va anunţa la nivelul Circumscripţiei Sanitare Veterinare din comuna respectivă. Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, afectând atât porcii domestici, cât şi sălbatici. Vă informăm pe această cale că situaţia este sub control, iar în acest moment nu sunt suspiciuni de focare identificate pe raza judeţului Gorj”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Probele din Gorj, analizate la Olt
Doar în luna octombrie, în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor şi în Laboratorul de biologie moleculară din cadrul DSVSA Olt au fost analizate prin test de elecţie PCR, pentru detectarea genomului virusului pestei porcine africane, 841 de probe provenite din exploataţii comerciale, gospodării ale populaţiei şi fonduri de vânătoare din Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi şi Gorj. În urma acestor analize, două probe provenind de la doi porci dintr-o gospodărie din Dolj au fost pozitive. “Tehnica analitică de biologie moleculară de înaltă performanță Real Time PCR (reacție de polimerizare în lanț), utilizată și în criminalistică, științe medicale (testarea paternității, etc.), în microbiologie, științele mediului, biotehnologie, industria alimentară, epidemiologie, permite detecția genomului viral pentru pesta porcină africană atât pe probe prelevate de la animale în viață (de sânge), cât și de la cadavre sau animale împușcate (mistreți) din organe”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii trebuie să anunţe DSVSA Gorj la găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare pe care le gestionează. Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc. Numărul de telefon al DSVSA Gorj este: 0253/226.033. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi); vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte; animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.