Șeful de echipă de la Minprest, care și-a făcut subordonații gropari în Cimitirul din Roșiuța, sancționat la salariu!

2960

Ancheta internă a Minprest Serv, legată de incidentul de la finalul lunii ianuarie, când un grup de salariați, care prestau la Cariera Roșiuța, au fost trimiși, în timpul serviciului să facă pe groparii pentru soacra unui inginer din unitatea minieră, este aproape finalizată. Directorul Minprest Serv, Gabriel Giorgi, anunță că responsabilul, cel care se ocupă la Cariera Roșiuța de echipa de angajați ai unității prestatoare, se va alege cu o sancțiune de 10% din salariu pe trei luni. Giorgi susține că pe timpul anchetei salariații au recunoscut că au fost trimiși să sape groapa pentru bătrâna decedată, la cererea șefului lor, și asta în timpul serviciului.

,,Săptămâna trecută, a avut loc cercetarea celor care au fost implicați, oamenii au spus exact ce s-a întâmplat, iar șeful de echipă va fi sancționat. Va primi o sancțiune la salariu de 10% pe trei luni. Orele respective au fost tăiate, iar șeful de echipă va suporta consecințele”, a declarat directorul Minprest Serv Rovinari, Gabriel Giorgi, demonstrând că, așa cum a anunțat la momentul incidentului, a demarat urgent o anchetă în acest caz grav și va lua măsuri cu cei vinovați.
Reamintim că, pe data de 1 februarie Gorjeanul a relatat, în baza unor dovezi indubitabile, că opt salariați ai Minprest Serv, care prestau la Cariera Roșiuța, au fost obligați, la intervenția șefului lor, ing.Iosu, să părăsească unitatea minieră pentru a săpa o groapă în cimitirul din localitate. În groapa respectivă urma să fie înhumată soacra șefului de sector, mai exact a inginerului Iulian Midan.
Oamenii s-au conformat ordinului, deși nu le-a convenit situația, și au executat lucrarea, fiind văzuți de localnici muncind în cimitir, îmbrăcați în echipamentul de serviciu.

David a făcut presiuni, nu anchetă!
Atât preotul satului, cât și directorul Carierei Roșiuța, Constantin David, au încercat să minimalizeze gravitatea incidentului, șeful unității miniere mințind chiar că salariații se aflau în concediu de odihnă. ,,Salariații Minprest în cauză nu au fost pontați la serviciu, joi. Noi nu am trimis acolo oamenii noștri(n.r. salariații carierei, ci cei ai Minprest). Este treaba lor ce au făcut, problema mea este producția. Este treaba lor ce fac cei de la Minprest. O să fac o anchetă și cine este răspunzător va răspunde. Nu răspunde David, că eu nu știu unde au fost ori ce au făcut cei de la Minprest. Dar voi afla, dacă sunt sau nu sunt pontați, sunt sau nu la serviciu, mai mult de atât nu pot să fac. Eu nu știu ce au făcut ei. Eu nu apăr pe nimeni, eu nu îl apăr pe Midan, eu am vorbit cu doamna Sperlea”, a precizat, iritat, atunci, David. În cauză, cariera, spre deosebire de Minprest, nu a făcut nicio anchetă, ignorând total incidentul și făcând chiar presiuni la adresa firmei prestatoare să mușamalizeze totul. Lucru care nu s-a făcut. Mai mult, pesedistul David a încercat să arunce vina aflării incidentului pe un coleg cu funcție în organizația din care face parte.
ANAMARIA STOICA

Sclavii din Minprest
La carierele Pinoasa, Jilț, Poiana și Tismana I, aparținând CEO, se practica, încă din 2017, sclavagismul. O spuneau cu durere, cu doi ani în urmă, zeci de salariați ai Minprest, folosiți la încărcarea cotei de cărbune către beneficiarii companiei. Oamenii erau duși ca vitele cu mașinile ori pe jos, kilometri întregi, până la depozitele de cărbune ale carierelor mai sus menționate. Salariații Minprest, care ar fi trebuit să facă doar curățenie la benzi, ei fiind trecuți pe condiții normale de muncă în contract, erau așteptați acolo de utilajele cu cupe și de munții de lignit înalți de 7-8 metri. Salariații au fost folosiți, de companie, în 2017, la încărcarea lignitului în mașinile beneficiarilor. Salariații Minprest nu aveau atunci nici măcar lopeți pentru a încărca bulgării de lignit, în timp ce prestau această muncă cu mâinile goale pe caniculă, fără apa prevăzută prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here