Cum-necum, AGA SC „UTIL-BONUS” SRL Peştişani s-a ţinut vinerea trecută, la cererea membrilor Consiliului Local şi nu a administratorului jr. Silvestru Tivig, cel intrat în conflict cu cei 13 salariaţi ai firmei cu acţionariat unic – CL Peştişani. Care nu vroiau nici prezidiu de şedinţă, deşi au fost aleşi: Ion Poenaru(PSD, preşedinte de şedinţă şi de organizaţie), Constantin Fuiorea(PRM) şi Pantelimon Tivig, viceprimar şi, totodată, consilier PP-DD. Ordinea de zi, bogată, nu s-a respectat. Din nefericire.
Amânări vinovate, mincinoase
S-a discutat alandala, cu dese întreruperi şi vociferări. Cei 13 care semnaseră memoriul contra administratorului s-au împuţinat. Ca prezenţă şi ca atitudine, dându-se bine cu „Şeful”. Mai ales că lefurile neplătite din iulie, fuseseră achitate unora. Pe sprânceană. Cel mai năpăstuit, Nelu Crăciunescu se vedea părăsit şi atacat din toate părţile.
Trecând peste tărăboi, nu s-a discutat punctul unu al ordinei de zi: „Analiza controlului efectuat la firmă de Emil Pătrăşcoiu, şeful auditului din Primărie. Există promisiunea că se va dezbate peste zece zile, pentru cine are timp să-i creadă. Tot la fel, la punctul doi exista trecută „Descărcarea de gestiune a fostului administrator, Ilie Fuiorea”. Tămâierea unei situaţii explozive, semn clar de faliment, la un moment dat, datorată neplăţii salariilor şi imenselor datorii la furnizori, în vreme ce a mai fost angajată o femeie de serviciu cu o leafă de 950 lei, nu sunt semne bune.
Formalism şi neputinţă
Peste cele două puncte ale ordinei de zi s-a trecut precum gâsca prin apă, iar al treilea punct: „Situaţia explozivă din unitate” n-a oferit nicio soluţie. Am îndoiala că cei opt consilieri cunoşteau datele unei situaţii financiar-contabile grave, nevorbindu-se nimic despre datoriile de 800 milioane de lei vechi la Groapa de gunoi ecologic Bârseşti, ori de cheltuielile şi investiţiile fără rost la care s-a angajat noul administrator. Cel ce neagă jignirile aduse personalului şi ameninţă că-şi va da demisia din 15 octombrie.
Uite şoferu’, nu-i şoferu’!
Ce-i drept, Nelu Crăciunescu, lăsat în ofsaid, s-a apărat cum a putut. N-a primit salariu din luna iunie şi nici nu va primi, întrucât administratorul Silvestru Tivig îi cere completarea unor foi de parcurs pentru o Dacie papuc pe care-a condus-o, având Categoria B ca şofer, dar neavând în primire vreo maşină. Pur şi simplu absenţa unui proces verbal de predare-primire între foştii administratori Alin Vasile Fuiorea şi Ilie Fuiorea, plus amânarea unui alt proces verbal de predare-primire între Ilie Fuiorea şi actualul administrator Silvestru Tivig, din care să reiasă pagubele transmise de la unul la altul poate cu adevărat să conducă la noi scandaluri. Şi chiar la anchete. Unele, probabil, cu iz penal!
O rază de lumină?!
Apele rămân tulburi la firma de alimentare cu apă şi gospodărire comunală Peştişani. Cu vasta sa experienţă, preşedintele de şedinţă Ion Poenaru a vorbit şi despre erori imense din trecut. Una este ascunsă de absenţa procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de aducţiune cu apă, din anii 2008 – exact cu două trei luni înainte de alegerile locale, deşi actul respectiv s-a redactat mai târziu, şi are nr. 246, din 14.01.2009, preşedintele Comisiei fiind viceprimarul din acea vreme, Nicolae Nicolcioiu.
Ne propunem să-l comentăm cu un alt prilej, chiar dacă din documentaţia scrisă şi desenată necesară lipsesc sau sunt incomplete piesele cuprinse în Anexa nr.1. Ca să putem măcar bănui vinovaţii de starea actuală – una deplorabilă – a alimentării cu apă. De care e greu de presupus că singurul vinovat ar fi fostul primar Florin Pavel! El este reţinut, iar Proiectul de aducţiune a apei nu se găseşte nici acum. Cine are interes să-l ascundă, se întreabă Ion Poenaru ? Încercăm să răspundem în ziarul de mâine !
Ca o concluzie, la final s-a pupat Piaţa Independenţi, cum ar zice Caragiale, s-a mers la o cafea. Iar Ion Crăciunescu tot n-a fost apărat de nimeni. Nici dintre colegii de serviciu şi nici dintre consilierii prezenţi. Patru absentând, iar unul – din partea PDL nefiind încă instalat, după demisia lui Nicolae Nicolcioiu. Actual inspector pe relaţii europene, prezent şi el la terasa unde s-au servit cafele şi sucuri, ori bere, după preferinţă. Era extrem de mulţumit. Nu se poate spune acelaşi lucru despre locuitorii comunei, care au sau nu au apometrele – cele 1000, aflate la domnul Ciucu, absent, iar cei care au instalate apometre plătesc şi aerul e pe conductă. Întrucât nu s-a montat nici măcar un aerisitor. La fel cum hidranţii se spune că au fost vânduţi, neştiindu-se dacă s-au montat doi, trei ori mai mulţi. Plus că fântâni ori cişmele nu există. În schimb, apa nu-i potabilă dar este mai scumpă decât în municipiul Târgu-Jiu ori oraşul Tismana.
Ion Predoşanu