Traian Băsescu a fost primit la Casa Albă şi în opinia multor români acest eveniment l-a spălat de toate păcatele. Am fost unul dintre oamenii care l-au criticat vârtos pe preşedinte, considerându-l ţapul ispăşitor al tuturor gafelor guvernamentale pentru că el însuşi a spus odată că ia asupra sa presiunea măsurilor dure impuse de criză.
Totuşi, Traian Băsescu a operat cu echitate în aplicarea acestor măsuri deoarece costurile crizei le-am plătit cu toţii, şi tânăr şi bătrân, şi sănătos şi bolnav, şi bogat şi sărac. Ani de zile poporul român a fost pensionat la vârste timpurii pentru că trebuiau făcute restructurările şi reformele şi tot de aceea au fost închise mii de întreprinderi şi trimişi acasă oameni care nu se pricepeau să facă nimic. Industrializarea românească transformase ţăranii în muncitori necalificaţi iar aceştia le tot spuneau urmaşilor lor: „Învaţă mă, să nu munceşti ca mine!”. Munca necalificată nu necesită prea multă ştiinţă de carte aşa că sistemul de învăţământ s-a adaptat imediat, producând pe bandă maiştri, tehnicieni, ingineri şi altfel de calificări, inclusiv cele nobile din sănătate şi învăţământ sau chiar din justiţie şi economie, extrem de subţiri şi aproximative. Vârfurile au plecat afară după lovitura de stat din 1989 iar când a încercat să plece şi generaţia următoare nu s-a mai putut pentru că străinii care încurajaseră migraţia din timpul comuniştilor au observat că nu prea mai au ce selecta. În ţară au mai rămas nişte visători care şi-au închipuit că decalajele tehnologice vor fi recuperate repede. Acum vor fi pentru că scutul antirachetă de pe pământ oltenesc va presupune revigorarea tehnologică după model american şi, de ce nu, o selecţie la sânge a celor capabili din mulţimea de oportunişti care se înghesuie întotdeauna când e vorba de bani buni. Din fericire, americanii vor renunţa la pile, relaţii şi nepotisme şi vor promova doar pe cei care vor face dovada că ştiu şi pot iar aceştia vor proveni dintr-un sistem de învăţământ în care încă nu se ştie bine tabla înmulţirii. Nu este de aşteptat ca reforma din învăţământ să producă efectele scontate, ci invers: cu profesori prost plătiţi, numărul proştilor se va dubla sau se va tripla într-un viitor nu foarte îndepărtat. Scuturile de la Deveselu vor produce însă nu numai securitate pentru România ci şi oameni de calitate care vor putea înnobila peisajul politic. Pentru aceasta, Victor Ponta sau Crin Antonescu, cei care cred că vor prelua puterea în România, ar trebui să-şi ia deja măsurile de rigoare pentru că nimeni nu mai face politică doar de amorul artei ci dintr-un interes care, dacă nu este naţional, este păgubos. Ponta şi Antonescu mizează foarte tare pe voluntariat însă nu ştiu nimic despre structura partidelor din teritoriu, despre camarilele politice locale şi nici despre expertiza oamenilor care se fac că fac politica Alianţei USL.
NOTĂ: În nisipurile aride se prind rar copacii la care ar putea să se umbrească bătrânii care îi plantează. Rămâne scutul care ne dă pe moment iluzia de putere.
Constantin Bunilă