Noile prevederi din Codul Fiscal stipulează că nu plătesc contribuţii de sănătate copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi. Totuşi, dacă aceste categorii realizează venituri din salarii, asimilate salariilor, din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate.
De la plata acesteia sunt exceptaţi şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social, acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Pe lista celor care nu plătesc contribuţiile la sistemul public de sănătate mai intră: soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele persecutate de fostul regim comunist, veteranii şi văduvele de război, magistraţii înlăturaţi de Justiţie pentru considerente politice, în timpul regimului comunist, persoanele care au fost rănite în urma Revoluţiei din 1989; persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii 448/2006, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia; femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, lunar.
I.M.