Scrisoarea lui Morega către ministrul Grigorescu a avut efectul scontat

567

La sfârşitul lunii noiembrie, Institutul de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice(IAIPP), condus de Dan Ilie Morega, iniţia o corespondenţă cu noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu. În numele IAIPP, dar şi al minerilor şi energeticienilor, Morega îi atrăgea atenţia ministrului legat de problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia(CEO), condus de Laurenţiu Ciurel, solicitând demiterea managerului general dar şi schimbări importante în Consiliul de Supraveghere(CS) şi în Directoratul CEO. Tot expeditorul scrisorii îi transmitea lui Grigorescu şi câteva motive care ar putea sta la baza demiterii lui Ciurel, principala fiind cea a pierderii de 700 de milioane de lei, înregistrată de companie în 2014. În cuprinsul scrisorii, ministrul era avertizat şi în legătură cu anumite raportări în fals, pe primul semestru al acestui an, cu scopul realizării unui profit fictiv care, spunea Morega, nu ar fi făcut decât să conducă la creşterea salariilor celor din conducerea societăţii, pornind de la managerul general, şi trecând pe la membrii Directoratului şi pe la cei ai CS.

La câteva zile după ce scrisoarea ajunge pe masa ministrului, lucru care i-a fost confirmat expeditorului în scris, schimbările cerute de IAIPP se produc rând pe rând. Prima are legătură cu înlocuirea unor membrii în Consiliul de Supraveghere, totul culminând cu destituirea din funcţie, vineri, a managerului Laurenţiu Ciurel, principalul motiv fiind tocmai primul ridicat de Morega, adică “nerealizarea criteriilor de performanţă sumate de fostul director”.

Adres-â1Auditul financiar îl va îngenunchia de tot pe Ciurel
Morega se declară, astfel, mulţumit de măsurile luate de Grigorescu, dar susţine că surprizele pentru noul ministru legat de neregulile făcute de Ciurel în fruntea CEO nu se vor opri aici. “Demiterea lui Ciurel a fost făcută pe baza nerealizării criteriilor de performanţă, dar după un audit financiar care se impune la CE Oltenia, se vor mai găsi destule alte motive grave care vor susţine actul lui Grigorescu, dar şi faptul că, demult, se impune schimbarea fostului manager”, a declarat, ieri, Morega.
De altfel, Morega s-a arătat, demult, şi pentru promovarea lui Laurenţiu Ciobotărică în funcţia lui Ciurel, lucru confirmat vineri seara de un comunicat al CEO. Prin intermediul acestuia se anunţa, oficial, că directorul Diviziei Financiare din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a fost numit în funcţia de manager al companiei după ce Consiliul de Supraveghere l-a demis vineri seara pe Laurenţiu Ciurel.
În cuprinsul comunicatului se preciza şi că, Consiliul de Supraveghere al CEO a decis asta, în urma unei analize, dar şi faptul că, de vineri, “Conducerea Complexului Energetic Oltenia va fi asigurată de ceilalţi membri ai directoratului coordonaţi interimar de Laurenţiu Ciobotărică”.

Adres-â2Ce aşteptări are Morega de la noul manager interimar
“Mă bucură faptul că interimar a fost pus Ciobotărică, specialist în probleme economico-financiare, pentru că, urmare a funcţiei ocupate, va contribui, în mod decisiv, şi la auditul făcut de minister. Cu siguranţă, el nu va astupa toate mizeriile pe care le-au făcut toate organismele de conducere ale CEO, şi nu în ultimul rând Laurenţiu Ciurel, tartorele acestor ilegalităţi. Mă aştept de la Ciobotărică ca, în timpul cel mai scurt posibil, să facă şi consultări cu sindicatele serioase din companie, adică cu FNME, nu cu gaşca lui Ciurel şi a celora care au înfiinţat SMEO, structură subordonată direct administraţiei. Chiar mă aştept să desfiinţeze Departamentul cu Comunităţile şi să dispară acei indivizi, numiţi pompos «inspectori cu comunităţile». Pe cine inspectează respectivii, că niciodată nu ni s-a explicat”, s-a întrebat retoric, Morega.
Şeful IAIPP susţine că se aşteaptă, din partea noului manager, şi să dea dovadă de o mai mare transparenţă, adică să publice în presă licitaţiile şi contractele acordate ilegal, şi toate cheltuielile neeconomicoase. “Ar trebui să dea dovadă de transparenţă totală şi să publice toate raportările fictive făcute anul acesta, dar şi felul în care nu s-au îndeplinit criteriile de performanţă şi indicatorii economico-financiari. Mă aştept să văd, pe această transparenţă, şi eventualele salarii luate în mod ilegal, dar şi tragerea la răspundere pentru fals şi uz de fals a celor vinovaţi. Mă aştept la o reorganizare care să apropie mai mult personalul tesa de producţie, spunând-o foarte clar că acest SDM nu are ce să caute în Târgu-Jiu. Mă aştept, de asemenea, ca toţi politrucii şi lipitorii de afişe, încadraţi pe funcţii cu salarii grase să fie daţi afară şi mă aştept la foarte multe, dar înainte de toate, mă aştept la selecţia a doi manageri buni pentru Divizia Minieră şi Energetică”; mai spune Morega.

Vrea linişte la CEO!
În final, preşedintele IAIPP a susţinut că Ciobotărică ar trebui să fie deschis la consultările cu specialişti de marcă din minerit şi energie, dar şi la cele cu reprezentanţii societăţii civile care cunosc problemele din minerit şi energie. “Mă aştept la un management performant în 2016 la CEO, loc în care vreau să domnească buna organizare, un climat de muncă corect şi pozitiv, dar şi la relansarea mineritului şi energie din Gorj. Îmi doresc ca noul manager să spargă gaşca incompetenţilor din CEO, a familiilor şi nepotismele create, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor pe fiecare domeniu în parte şi să repună în funcţii valorile”, a conchis Morega.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here