Scrisoare deschisă pentru abrogarea OUG 114. „Este dăunătoare”

571

Deputații PNL le solicită parlamentarilor, într-o scrisoare deschisă, abrogarea de urgență a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, având în vedere consecințele nefaste pe care le-a provocat economiei românești. Ordonanța instituie o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, Complexul Energetic Oltenia fiind și așa afectat din cauza prețului prea mare al certificatelor de CO2 pe care trebuie să le achiziționeze pentru a putea funcționa.
„Considerăm, de asemenea, că această ordonanță este dăunătoare în integralitatea sa și că orice încercare de corectare este din start sortită eșecului”, afirmă deputații liberali. PNL solicită, totodată, Guvernului ca înainte de a mai adopta astfel de acte normative cu impact major în societate să asigure un dialog real cu toți actorii economici, sociali și instituționali care sunt vizați de măsurile fiscale pe care intenționează să le implementeze.
„Impozitarea suplimentară a sectorului energetic se poate cuantifica deja în tarife mai mari, încă din prima parte a anului 2019, pentru energia electrică (cca. 5%), termică (cca. 10%) și gaze naturale destinate consumatorilor casnici (gospodării). Impozitele suplimentare se răsfrâng asupra producătorilor autohtoni de energie electrică și termică – complexele energetice Hunedoara și Oltenia nu pot susține impozitele suplimentare. Cantitățile de energie importate de România s-au dublat. Prețul energiei electrice s-a dublat în numai 2 luni”, susțin parlamentarii PNL.
Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a calculat că, dacă nu s-ar plăti această taxă de 2%, toate salariile din CE Oltenia ar putea crește cu 400 de lei/lună.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here