Şcoli din judeţ, pregătite pentru începerea noului an şcolar

363

foto scoli 003Cu mai puţin de o lună înainte de începerea anului şcolar 2011-2012, în cam toate comunele gorjene se lucrează de zor la pregătirea unităţilor de învăţământ astfel încât elevii ce le vor trece pragul în această toamnă să poată învăţa în condiţii optime.

Autorităţile locale din judeţul Gorj au alocat timp şi bani pentru aceste lucrări şi cu toţii dau asigurări că până la începutul lunii septembrie totul va fi gata.

Pentru a economisi timp şi bani, mulţi primari au preferat să apeleze la forţa de muncă locală pentru realizarea lucrărilor de reparaţii şi igienizare a unităţilor de învăţământ. Este şi cazul comunei Cruşeţ, primarul Viorel Drăguşin spunând că aceasta este o modalitate sigură de a asigura succesul lucrărilor: „Nu avem cine ştie ce reparaţii de făcut; am pregătit şcolile în fiecare an astfel că anul acesta nu avem decât câteva reparaţii mici de făcut. Am cumpărat materialele şi am început reparaţiile; de lucrări se vor ocupa nişte băieţi din comună şi am descoperit că atunci când toată lumea colaborează, rezultatele sunt mai bune”. Potrivit edilului Viorel Drăguşin, lucrările în cele 8 unităţi şcolare vor fi terminate până la începutul noului an şcolar, în acest sens fiind alocată suma de 35.000 de lei de la bugetul local. Mai mult, a fost construită o nouă grădiniţă cu 2 săli de clasă şi încălzire centrală, unde vor putea învăţa în jur de 40 de preşcolari. Şi primarul comunei Cătunele, Florin Ţuilă, a avut grijă ca şcolile şi grădiniţele din comună să fie pregătite pentru deschiderea anului şcolar, mai ales că acestea nu au necesitat reparaţii majore: „Nu am avut mare lucru de făcut. Am avut de făcut numai lucrări de igienizare iar banii au provenit de la bugetul local”, a declarat acesta. Aceeaşi situaţia poate fi întâlnită şi în comuna Licurici, unde primarul Doru Drăgulescu are în grijă 4 şcoli generale şi tot atâtea grădiniţe: „Trebuie făcută igienizarea şcolilor şi grădiniţelor. Fondurile necesare provin de la bugetul local dar nu este vorba de o sumă uriaşă. Am început deja să asigurăm combustibilul pentru încălzirea clădirilor”.

Şcolile din Berleşti şi Samarineşti, în plin şantier

Un alt edil ocupat cu lucrările la unităţile şcolare din comuna sa este Maria Dumitraşcu, primarul comunei Berleşti. Potrivit acesteia, nici şcolile din Berleşti nu necesită reparaţii majore, în prezent lucrându-se la igienizarea clădirilor: „Eu lucrez la ele acum. Vom face igienizarea şi unele reparaţii astfel încât să putem deschide anul bine. Banii sunt foarte puţini şi provin de la bugetul local”. La Samarineşti, lucrările la cele 4 şcoli din comună sunt în plină desfăşurare, valoarea fondurilor alocate fiind de aproximativ 20.000 de lei. Potrivit primarului Marian Ardeiu, nu vor fi făcute reparaţii foarte mari, mai ales că a fost aprobat un micro-proiect prin care vor fi alocate fonduri pentru repararea acoperişului şi construirea unei săli de sport: „Suntem în plină activitate; am terminat două şcoli şi mai avem două. După terminarea reparaţiilor vom face şi deratizarea pentru că nu am făcut-o anul trecut şi trebuie făcută o dată la 2 ani. Nu vom face reparaţii mari acum pentru că avem ceva micro-proiecte în analiză. A fost aprobat un proiect prin A.R.D.Z.I.; vom schimba ţigla şi o parte din lemnărie; vrem să facem şi o mică sală de sport pentru ca elevii să aibă unde să-şi desfăşoare orele de sport pe perioada iernii”, a declarat acesta.

Şcoală nouă pentru elevii din Baia de Fier

Constantin Mihuţescu, primarul localităţii Baia de Fier, nu are foarte multe reparaţii de făcut, cu toate că în cele patru unităţi şcolare din comună învaţă aproximativ 1000 de elevi. Potrivit acestuia, nu sunt necesare decât mici retuşuri, clădirile fiind în stare bună. Mai mult, în prezent se lucrează la ridicarea unei noi şcoli, urmând ca până anul viitor aceasta să fie gata. Din păcate, nu la fel se prezintă situaţia la nivelul întregului judeţ. Cazurile unităţilor de învăţământ care nu au primit autorizaţia sanitară sunt numeroase, din cele peste 600 de unităţi şcolare din Gorj, un sfert neavând autorizaţie din partea inspectorilor sanitari. Până la începutul noului an şcolar mai sunt aproximativ patru săptămâni astfel că autorităţile locale care nu s-au ocupat încă de pregătirea unităţilor de învăţământ au încă timp să se asigure că elevii din localităţile pe care le conduc îşi vor desfăşura cursurile în condiţii optime.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here