Şcoli cu toalete în curte. Bani pentru două grădiniţe din Gorj. Şi restul?

834

Doar două unităţi de învăţământ din judeţul Gorj vor primi bani de la Guvern pentru a rezolva problema toaletelor din curte. Asta în condiţiile în care, în urmă cu un an, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, publica o listă cu şcolile care au WC-uri ca în Evul Mediu, iar Gorjul figura cu 28 de astfel de unităţi de învăţământ.

Ministerul Educaţiei va trimite 64,9 milioane de lei către 858 de şcoli care au toaletă în curte, fără apă şi canalizare, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată în şedinţa Executivului de joi, 30 mai. Asta înseamnă cu câteva sute de şcoli mai puţine faţă de promisiunea făcută de ministrul Ecaterina Andronescu.
„Reamintim că în anul 2017, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat funcţionau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. În urma măsurilor întreprinse de Executiv şi autorităţile locale, la începutul anului 2019, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat mai funcţionau 1.180 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Paradoxal, pe lista aprobată de Guvern se găsesc doar două unităţi şcolare din judeţ. Este vorba de grădiniţele cu program normal din comunele Borăscu şi Slivileşti, care vor primi în total suma de 91 de mii de lei. În urmă cu un an, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministru Liviu Marian Pop publica o listă cu şcolile care au toaletă în curte. Numărul acestora era de 2.418, dintre care 28 de şcoli din Gorj aşteptau să intre „în rândul lumii”. Acum se vorbeşte ca lângă şcoli să fie amplasate containere speciale în care vor funcţiona toalete moderne.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here