Școala ar putea începe după scenariul galben în opt comune din Gorj

1385

Elevii din opt comune din județul Gorj ar putea începe cursurile conform scenariului galben, potrivit analizei epidemiologice publicată, ieri, de Ministerul Sănătății. Acest scenariu presupune participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Ministerul Sănătății a publicat, ieri, analiza situației epidemiologice în funcție de care unitățile/instituțiile de învățământ vor stabili scenariul de reluare a activității.
Potrivit acestei analize, în mare parte, școlile din Gorj ar urma să reia cursurile conform scenariului 1 (scenariul verde), ce presupune participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Excepția fac opt comune din județ, ce ar intra sub scenariul 2 (scenariul galben). Acestea sunt: Schela, Cătunele, Bâlteni, Plopșoru, Dragotești, Samarinești, Mușetești și Mătăsari. Pentru elevii din clasele V-VII și IX-XI din comunele respective acest scenariu ar presupune revenirea parțială (prin rotație la 1-2 săptămâni) la cursuri, în timp ce preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a ar urma să meargă la școală în fiecare zi.

43 de localități din țară, sub scenariul roșu
Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/ 1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Conform analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitor.

Hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare școală, emise până pe 10 septembrie
În acord cu procedura aprobată de către cele două ministere, ieri, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București ar fi trebuit să informeze inspectoratele școlare județene/al Municipiului București și comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021. Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va face publice aceste date, la nivel național, după emiterea acestor hotărâri.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here