Scandal la Direcţia Agricolă Gorj! – Directorul Tomescu, acuzat de injurii aduse subalternului Drăguşin

241

deschidereDirecţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj este în mijlocul unui scandal de proporţii, pentru unii fiind chiar unul cu conotaţii politice. Şi asta deoarece şeful instituţiei, pedelistul Aurel Tomescu este acuzat că l-a agresat verbal pe unul dintre subordonaţi, mai precis pe liberalul Virgil Drăguşin. Totul s-a petrecut sub ochii îngroziţi ai salariaţilor care au asistat neputincioşi la furia dezlănţuită a şefului lor.

Pentru atitudinea sa Tomescu riscă să ajungă în faţa Comisiei de Disciplină, putând chiar să fie destituit din funcţie. Acesta şi-a recunoscut parţial greşeala şi anunţă chiar că nu îşi mai doreşte postul de director al DADR Gorj.

Neînţelegerile mocneau, se pare, de ceva vreme în instituţie şi asta deoarece Tomescu, spun unii dintre salariaţi, s-a considerat permanent o victimă a uneltirilor, închipuite că ar fi puse la cale chiar de proprii săi subordonaţi. Un credit agricol avizat în absenţa sa din instituţie şi o verificare de la Ministerul Agriculturii a făcut însă ca lui Tomescu să îi sară de tot muştarul şi să îl agreseze verbal pe fostul director economic al direcţiei.

“Fără niciun fel de explicaţii a început să îmi adreseze injurii, ameninţări, recurgând la acte care dau mai puţină demnitate unui om care ocupă o asemenea poziţie. Am încercat să îmi păstrez calmul, l-am rugat să avem o discuţie dar el a continuat această expunere după care a plecat fără nici un fel de explicaţie”, a spus, abătut, Virgil Drăguşin, consilierul superior în cadrul DADR Gorj.

Picture 004În replică, directorul Tomescu spune însă următoarele: “îmi cer scuze că am ridicat tonul, cred că nu m-am bătut cu nimeni, îmi cer scuze şi de la Drăguşin, dacă le acceptă le acceptă dacă nu, nu, poate mi-am ieşit din fire..”.

De asemenea, Tomescu a menţionat că a făcut totul sub presiune deoarece dă zilnic “cu subsemnatul” pe la diverse organe de anchetă. “Am ţipat că nu mai rezist pentru că pe 18 milioane de lei vechi nu pot să dau cu subsemnatul din două în două ore peste tot: la Poliţie, la DNA, la Cercetări Penale”, şi-a făcut mea culpa Tomescu.

Corpul de Control a pus paie pe foc

Picture 018Scandalul din cadrul DADR Gorj a izbucnit mai precis marţi dimineaţă în momentul în care membrii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii erau în instituţie. Aceştia au efectuat până ieri o amplă verificare aici deoarece au apărut divergenţe ca urmare a unui credit agricol ori a unei linii de credit agricol, cum consideră directorul Tomescu, care a fost solicitat de o societate din Târgu-Jiu. Suma care trebuia să ajungă la această firmă depăşea un milion de dolari. Tomescu nu a vrut să aprobe acordarea acestor bani pentru fabrica în cauză, dar în lipsa sa, o parte a salariaţilor instituţiei au dat avizul instituţiei pentru accesarea banilor. Pentru că pe documentul în cauză Virgil Drăguşin trecuse “avizat” asta l-a scos din sărite pe directorul Tomescu.

SC Avi Instant, firmă fantomă arăbească?!

Tomescu a explicat însă cum stau lucrurile cu creditul solicitat de fosta Avicola Târgu-Jiu, numită, după achiziţionarea sa de un administrator arab, drept SC Avi Instant SRL. Tomescu a făcut acest lucru în scris răspunzând întrebărilor care i-au fost puse de către cei din Corpul de Control.

“Această firmă, după părerea mea, nu a respectat art.1 al.3 din HG 615/2009 încheind un contract-linie de creditare fără grafic de rambursare. În acest sens am trimis adresa nr.3202/19.08.2010 către SC Avi Instant SRL în care specificam că liniile de credit nu reprezintă credit agricol în conformitate cu Legea 150/2003 cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat Tomescu, care susţine în continuare că societatea târgujiană nu trebuia să primească cei 3991,2 mii lei.

Picture 009“Eu nu dau credit agricol la firme fantomă arăbeşti, asta în condiţiile în care salariaţii Direcţiei Agricole au salarii de 5 milioane de lei vechi. Eu cred că am procedat legal. Şi apoi ea este singura firmă care primeşte fonduri din 2005 şi până astăzi. Chiar nu mai sunt firme care să mai primească fonduri, în Gorj, pe Legea 150, întreb şi eu.. Eu m-am opus chiar din 2005, şi am documente în acest sens”, a declarat apoi, mult mai explicit, Tomescu.

Acesta acuză însă că la o zi după ce el a intrat în concediu, subordonaţii săi au avizat, fără aprobarea sa, acest credit, în opinia sa ilegal, pentru Avi Instant.

Tomescu îl împroaşcă şi pe Petrică Valeriu

Tomescu mai are grijă să aducă acuze colegului său Petrică Valeriu, şef serviciu în cadrul DADR, care l-a înlocuit în acea perioadă. Salariatul se află momentan în concediu. “Petrică Valeriu este în concediu de două săptămâni, se ocupă cu sămânţa, între timp. Cu sămânţa pentru producătorii agricoli deoarece soţia dânsului are o afacere cu o firmă iar el şi-a luat concediu medical, iar în prima zi de concediu era la Timişoara după sămânţă”, a declarat, ironic, Tomescu.

Încălcare a codului etic

Atitudinea incorectă însă a lui Tomescu faţă de Drăguşin i-a adus însă directorului DADR o plângere la Ministerul Agriculturii, în care acesta este acuzat de “încălcarea codului etic al funcţionarului public”. Întrebat cum comentează faptul că este la un pas de a ajunge în faţa Comisiei de Disciplină pentru comportamentul său neadecvat, Tomescu a declarat: “nicio problemă fiecare vine cu documentele în faţa Comisiei de Disciplină şi răspunde pentru ceea ce face”.

Drăguşin nu îi acceptă scuzele

Chiar dacă Tomescu şi-a cerut scuze public pentru cele petrecute cu Drăguşin, consilierul DADR nu i-a acceptat scuzele superiorului său. “Dumneavoastră spuneţi că şi-a cerut scuze. Eu nu le-am primit. Indiferent însă de scuzele pe care şi le-ar cere, situaţia poate să se repete oricând. Nu cred că se justifică comportamentul său, eventualelor scuze. În niciun fel de împrejurare şi indiferent care au fost condiţiile o asemenea atitudine nu justifică manifestarea mai ales într-o instituţie publică, mai ales unde vorbesc oameni care au pretenţia unei instrucţii în spate, a unor ani de şcoală, şi o anumită responsabilitate”, a declarat Drăguşin.

Nu mai vrea funcţia de director al DADR Gorj

Până la aflarea concluziilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, Tomescu a anunţat doar că nu este decis să participe la concursul pe post care se va susţine la începutul lunii decembrie. Mai precis pe 9 şi pe 13 decembrie postul de director al Direcţiei Agricole Gorj trebuie ocupat prin concurs, Tomescu fiind instalat în această funcţie fără concurs. El spune însă acum că nu îşi mai doreşte postul, că nu ştie pe cine ar putea promova PD-L-ul în locul său dar şi că nu a anunţat problemele cu care se confruntă, la partid.

Cert este că, activitatea directorilor de deconcentrate, membrii PD-L, este supusă unei analize riguroase de către CODA. Ca urmare a evenimentelor de acum dar şi a refuzului lui Tomescu de a mai candida, PD-L-ul trebuie să susţină un alt candidat pentru şefia DADR mai ales că concursul bate la uşă. Menţionăm că Aurel Tomescu a mai încercat o dată să îşi dea demisia din funcţie, în martie anul acesta dar susţine că a fost împiedicat să facă asta de către prefectul Liviu Andrei.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here