Scandal cu rromi la Spitalul Judeţean – Afaceristul Biriţă, cântat de manelişti, a decedat

1202

biritaPeste o sută de rromi s-au adunat sâmbătă seara în curtea Spitalului Judeţean „700” din Târgu Jiu, după ce un om de afaceri din etnie a decedat la secţia cardiologie, mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei venind aici pentru a asigura ordinea şi liniştea publică.

Rromii au venit la spital încă din timpul zilei, după ce Mihai Biriţă, de 51 de ani, a fost adus aici din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. Bărbatul suferise un infarct, medicii încercând să îl salveze pe parcursul zilei, după ore întregi de aşteptare rudele solicitând transferarea acestuia la o clinică din Timişoara.

Decesul s-a produs însă chiar înainte ca pacientul să fie transferat de la spital la ambulanţa care urma să îl transporte. Ulterior producerii decesului rude şi cunoştinţe ale acestuia din cartierul Meteor au venit în curtea spitalului cu zeci de autoturisme, cu toţii solicitând ca bărbatul decedat să fie luat acasă şi să nu mai fie dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Mihai Biriţă a fost urcat într-o maşină cu geamuri fumurii şi a fost dus ulterior la domiciliul său din cartierul Meteor. Romii strânşi în curtea spitalului au plecat şi ei ulterior la casele lor, fără ca poliţiştii şi jandarmii să înregistreze vreun incident.

Medicul Grigore Lupescu, din cadrul spitalului Târgu Jiu, spune că Biriţă a fost adus la spital de abia când starea lui era foarte gravă. “Era hipertensiv, suprapoderal şi netratat şi nu mergea la doctor. Fusese înainte la o tăiere de porc, a făcut acolo efort şi la noi a venit cu dureri la piept şi abdomen. Şeful secţiei, dr. Mălăescu a constatat o ruptură de aortă. Intenţionam transferul la o clinică din Timişoara, dar, între timp, s-a produs decesul”, a menţionat medicul Lupescu.

Printre rromii veniţi în curtea spitalului s-a aflat şi fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, acesta având şi el probleme de sănătate, deşi anchetatorii care îl cercetează pentru evaziune fiscală în două dosare penale i-au interzis să părăsească municipiul pentru încă 30 de zile. “Am venit pentru că era un băiat bun şi serios. Medicii au făcut tot ce au putut, dar aorta era dilatată şi s-a rupt şi, din păcate, nu a mai apucat să plece la Timişoara”, a precizat Potârcă, vineri acesta solicitând şi el să fie lăsat să meargă la aceiaşi clinică din Timişoara pentru a-şi rezolva problemele cardiace pe care le are.

Mihai Biriţă era implicat în firme care se ocupau cu strângerea fierului vechi, el fiind frate cu Ion Mihai, zis Ferdi, cel a cărui firmă a strâns în ultimii ani maşinile vechi din judeţ în cadrul programului guvernamental „Rabla”.

Gelu Ionescu

 

,,Lăptarul”, trimis în judecată de DNA

Cunoscutul drept protagonist al unui videoclip şi al unei melodii pe ritm de manea, cântată de Nicolae Guţă, Mr. Juve şi Brazilianu, intitulată ,,Şmecher sunt din tată în fiu”, Mihai Gheorghe Biriţă a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în 2009. Biriţă, cetăţean de etnie rromă din cartierul târgujian Meteor şi fiul său s-au implicat, cu câţiva ani înainte de decesul său neaşteptat, în tranzacţii fictive cu metale neferoase în numele societăţii Salba de Aur SRL din Târgu Jiu, administrată de Maria Mihai, soţia lui Mihai Gheorghe Biriţă, neştiutoare de carte.

Maria Biriţă a semnat toate documentele emise de societate folosind iniţialele „MM“, dar nu a fost implicată efectiv în tranzacţiile fictive cu fier vechi, spuneau în 2009 anchetatorii. Femeia nu a fost trimisă în judecată, ci a primit o amendă administrativă de o mie de lei. Alături de cei doi, alţi doi cetăţeni rromi, din Târgu-Jiu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Astfel, pe lângă Mihai Gheorghe Biriţă, zis „Lăptarul“, de 56 de ani, si Mihai Gheorghe, zis „Butucul“, 38 de ani, ambii de etnie rromă, acuzaţi de evaziune fiscală, au mai fost şi Ion Ioviţă, de 58 de ani, respectiv Grigore Sârbu de 51 de ani.

Toţi patru au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Ion Ioviţă şi Grigore Sârbu i-au ajutat pe cei doi rromi să întocmească documentele pentru afacerile cu fier vechi. Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Târgu-Jiu.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here