Saschiul (Vinca minor) – beneficii și proprietăți

4128

Este o plantă perenă, cu tulpini târâtoare, cu frunze ovale, lucioase, verzi și pe timpul iernii.Înflorește în luna aprilie și face flori albastre. Preferă locurile umbroase unde formează pâlcuri compacte. Florile apar în aprilie și mai, la subsuoara frunzelor, fiind dispuse pe codițe lungi. Are tulpini târâtoare de aproximativ un metru pe care se formează rădăcini adventivă la nivelul nodurilor, iar frunzele sunt așezate pe tulpini aeriene de 20-25 centimetri. Fructul este o foliolă.Frunzele sunt lucioase, de culoare verde închis pe fața superioară și o nuanță mai închisă pe cea inferioară.Saschiul este folosit ca plantă ornamentală, dar și ca plantă medicinală, utilizată pentru scăderea tensiunii. Se recoltează partea aeriană, începând din aprilie până în octombrie, de când este în plină înflorire, frunzele prea puțin rămânând tinere. Uscarea se face cât mai curând, în locuri ferite de lumina directă a soarelui, dar călduroase și bine aerisite, întinzându-se într-un strat subțire și fiind întoarse la 2-3 zile.
Compoziție: alcaloizi indolici, glucine, aminoacizi, tanin, pectine, saponine, pigmenți organici
Acțiune: vasodilatatoare, tonică,  hipotensivă, cicatrizantă, astringentă, hipoglicemiantă, antitumorală, antihemoragică, fortifiantă, antianemică, antiscorbutică

Indicații terapeutice
Uz intern:
– galactoree, hipertensiune, leucoree, dificultăți de concentrare, insuficiență cerebrală (vertij, tulburări de memorie, instabilitate, amețeli), isterie, hematurie, simptome ale accidentelor vasculare cerebrale și traumatismelor craniocerebrale, insuficiență coronariană, accidente vasculare retiniene, diabet, convalescență, previne boala Alzheimer, tuberculoză, faringite, amigdalite
Uz extern:
– plăgi, contuzii, entorse, ulcerații cutanate, echimoze, accidente retiniene

Contraindicații
Consumul plantei nu este recomandat sub nici o formă femeilor însărcinate, în cazul hipertensiunii arteriale, tumorilor cerebrale, constipației, bolilor cardiace.

Efecte adverse
Supradozajul sau consumul plantei fără avizul medicului determină neurotoxicitate, hepatotoxicitate, toxicitate renală.
Alexandra Cruceru

1 COMENTARIU

  1. Daca aveti ceva a spune despre o planta cu efecte pe care le descoperiti din utilizarea proprie cu detalii merita sa le scrieti pe net daca nu abtineti-va de a copia ce au scris altii numai de dragul de a va vedea numele pe ecranul ordinatorului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here