Sărbătoarea Sfinților Arhangheli și a tuturor sfintelor netrupești puteri, miercuri, 8 noiembrie, prilej de bucurie pentru credincioșii gorjeni

2108

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, este marcată Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

Potrivit hagiografiei creștine, Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte – Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, menționați în Cartea Apocalipsei ca fiind cele șapte duhuri care stau în faţa Tronului Lui Dumnezeu. Dintre cei șapte, cei mai importanți și cunoscuți sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, despre care se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. În Acatistul dedicat Sfinților Arhangheli, Biserica îl numește pe Sfântul Arhanghel Mihail înger (slujitor) al Legii, adică al dreptății și al adevărului, iar pe Sfântul Arhanghel Gavriil îl numește înger al harului, cel care reflectă în firea și în lucrarea sa bucuria și blândețea Lui Dumnezeu.
În calendarul popular românesc, Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curățate de greșeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Biserici și mănăstiri gorjene care își sărbătoresc hramul
Miercuri, 8 noiembrie, este prilej de sărbătoare pentru mai multe biserici din județul Gorj. Astfel, haine luminoase de praznic vor îmbrăca, în cuprinsul Protoieriei Târgu Jiu Sud, Biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Ceauru, comuna Bălești, Biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Groșerea al comunei Aninoasa, cea din satul Costești al localității Telești, Biserica din localitatea Dănești, satul Botorogi, Biserica din satul Stroiești al localității Arcani, Biserica satului Stolojani al comunei Bălești și cea din localitatea Brătuia, iar în cadrul Protoieriei Târgu Jiu Nord, Biserica satului Larga aparținând comunei Mușetești și Biserica de lemn din satul Sohodol, comuna Baia de Fier. De asemenea, miercuri, 8 noiembrie 2023, în cadrul Protopopiatului Târgu Cărbunești, este hram pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Blahnița de Sus, cele din Valea Pojarului, comuna Bustuchin, Voiteștii din Deal, localitatea Bălănești, Pârâu-Viu, comuna Berlești, satul Văi al localității Pojogeni, Biserica „Sfinții Arhangheli” din localitatea Preajba, și cele din Toropi și Biserica din Brătuia, aflate în cuprinsul Protopopiatului Târgu Jiu Sud.
În municipiul reședință de județ, Târgu Jiu, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută drept Catedrala „Sfinții Voievozi”, va reuni credincioși în centrul orașului miercuri, 8 noiembrie a.c., la praznicul în cinstea Sfinților Arhangheli. În aceeași zi, va îmbrăca haine luminoase de sărbătoare Schitul Cioclovina de Sus din localitatea Tismana.

Sfinții Arhangheli – Ocrotitori ai Jandarmeriei Romăne
Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt și ocrotitori spirituali ai Jandarmeriei Române, motiv pentru care în toate unitățile de jandarmi se oficiază slujbe religioase. Deviza Jandarmeriei Române – „Lex et ordo“ (lege şi ordine), înscrisă pe stema sa, are evidente asemănări cu ceea ce simbolizează Sfinții Arhangheli – Sfântul Arhanghel Mihail simbolizează „legea“, fiind apărător al dreptății şi al adevărului, iar Sfântul Arhanghel Gavriil simbolizează „ordinea”, ce include pacea şi armonia, siguranța şi binele comun, rezumate în numirea de înger al harului. Astfel, întreaga activitate a jandarmilor români este orientată să se desfășoare pe aceste două coordonate, lege și ordine.
Demn de menționat este și faptul că peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica în ziua de 8 noiembrie, la prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail si Gavril, aproape 600.000 dintre sărbătoriți fiind femei și peste 720.000 bărbați.
Potrivit statisticilor de stare civilă majoritatea femeilor, respectiv circa 354.000, poartă numele de Mihaela, iar alte 223.000 – Gabriela, iar dintre bărbați, circa 363.000 poartă numele de Mihai, iar 245.000 – Gabriel.
Le urăm și noi, pe această cale, tuturor celor care poartă numele unui sfânt arhanghel sărbătorit astăzi, 8 noiembrie 2023, LA MULȚI ANI și fie ca Sfinții Arhangheli Mihail, Rafail și Gavriil, împreună cu toate sfintele netrupești puteri, să îi ocrotească de tot răul și necazul și de toată primejdia!
Marius Stochițoiu

3 COMENTARII

  1. Nu inteleg cum de nu-ti mai arati toate titlurile?Ca de spusele tale m-am cam saturat,ca si de alti asa-zisi teologisau mai bine zis popi:amzucu,dulamita si altii.

    • Mă bucur,frate,că scriind despre Viețile Sfinților și oamenilor plăcuți Lui Dumneze,sunt batjocorit și vorbit de rău de către tine.Dacă scriam în articolele mele despre lucruri banale și lumești,sunt convins că nu ai fi zis nimic.Dumnezeu să te ierte,frate!

  2. Nu inteleg cum de nu-ti mai arati toate titlurile?Ca de spusele tale m-am cam saturat,ca si de alti asa-zisi teologisau mai bine zis popi:amzucu,dulamita si altii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here