Sărbătoare duhovnicească în Parohia Vădeni, Protoieria Târgu-Jiu Nord

459

În Duminica a 28-a după Rusalii (14 decembrie 2014), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii cu Hramul «Naşterea Maicii Domnului»” din Parohia Vădeni, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

În acordurile psaltice ale Caterdralei Mitropolitane, sutele de credincioși prezenți la slujba de resfințire a sfântului lăcaș, ctitorit în anul 1839, au trăit momente înălțătoare, închinându-se și rugându-se Bunului Dumnezeu ca să le încălzească sufletul cu binefacerile Sale, mai ales că toate Sfintele Taine sunt de mare folos omului, unde, în cea negrăită lumină a Duhului Sfânt se arată a fi Sf. Liturghie, prin care căpătăm cele mai mari binefaceri de la Dumnezeu, în Biserica Sa cea Sfântă!

Aceasta este biserica de suflet a enoriașilor săi
În cuvântul său de mulțumire, Preotul paroh, Mircea Mogoșanu, care a fost hirotesit iconom stavrofor, a exprimat bucuria enoriașilor de a-l avea în mijlocul lor pe Mitropolitul Olteniei, în anul în care s-au împlinit 175 de ani de la zidirea sfântului loc de închinăciune. La rândul său, Preacucernicul Părinte Protoiereu, Marian Mărăcine, dând citire actului de resfințire, s-a referit la faptul că după ce a stat mulți ani în adormire, această biserică, spre bucuria enoriașilor, a putut să se trezească și rânduiala aceasta a Lui Dumnezeu s-a împlinit cu ajutorul mai multor oameni din această parohie! A fost evidențiată contribuția membrilor consiliului parohial, din rândul acestora fiind apreciat aportul d-lui Vasile Ungureanu, care ne-a spus că aceasta este biserica sa de suflet! Au fost acordate gramate chiriarhale de mulțumire doamnelor: Angela Bărboi și Victoria Părău, precum și domnilor: Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Tg. Jiu, ing. Mihai Puiu, Marius Dumitru Tiriplică, Ion Negricioiu, și Mircea Grigorian, pentru ajutorul acordat înfrumusețării sfântului lăcaș!

“Biserica Lui Dumnezeu se arată primitoare la această zi festivă a Parohiei: «Nașterea Maicii Domnului»”
În Cuvântul său de aleasă învățătură arhierească, plin de harul moralei duhovnicești, ÎPS Părinte dr. Irineu a început prin a mulțumi Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale pe care le revarsă cu îmbelșugare asupra noastră, mulțumind și Preasfintei Treimi că această sfântă biserică își recapătă frumusețea și importanța ei istorică în viața Orașului Târgu-Jiu și a credincioșilor din acest cartier. Se știe că de multă vreme e considerată o biserică de cimitir, așa cum se prezintă și astăzi, pentru că mulți dintre înaintași își află locul în jurul lăcașului acestuia, așa cum de altfel este în tradiția noastră ortodoxă, ca morții să fie întotdeauna lângă biserică, iar la o astfel de sărbătoare duhovnicească: “Biserica Lui Dumnezeu se arată primitoare, neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit la această sfântă slujbă și la această zi festivă a Parohiei: «Nașterea Maicii Domnului»”, a precizat înaltul ierarh!

“Biserica are rolul să-i cheme pe credincioși spre Împărăția Lui Dumnezeu”
Din marea lecție de adâncă învățătură duhovnicească a Duminicii acesteia, Mitropolitul Olteniei a spus că la Sfânta Liturghie s-a citit și am ascultat cu toții învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, o învățătură cu tâlc, o învățătură cu înțelepciune, despre Împărăția Lui Dumnezeu, și Domnul Hristos, ca să înfățișeze Împărăția Cerurilor, a folosit o parabolă, o învățătură duhovnicească, din care noi învățăm multe lucruri pentru sufletul nostru și pentru activitatea noastră de aici înainte, pentru că asemeni este Împărăția Lui Dumnezeu în care un om bogat s-a gândit să facă prânz, cină mare, prietenilor săi și a trimis îndată slujitorii săi ca să invite la această cină de bucurie și de fericire, pe toți aceia pe care îi considera apropiații și prietenii săi. Tocmai de aceea, ne-a întărit în spusele sale Întâistătătorul Bisericilor din Oltenia: “Biserica este cea care are rolul să-i cheme pe credincioși, pe oameni spre Împărăția Lui Dumnezeu și se străduiește prin cuvânt, prin fapte, prin sfințenie și prin binecuvântare să-i atragă pe cei Fotografie0092necredincioși spre această Împărăție, să-i sfințească, să-i curățească de păcate, și apoi să-i pregătească pentru viața veșnică. Deci, Împărăția Lui Dumnezeu, Cina este astăzi și dintotdeauna prezentă în biserică. De fiecare dată, când noi ne împărtășim cu trupul și sângele Mântuitorului Iisus Hristos, spunem: «Cinei Tale celei de taină, astăzi, Fiul Lui Dumnezeu, părtaș mă primești!». Deci, noi, de fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie, cerem Mântuitorului Iisus Hristos ceva care cheamă în fiecare moment ca să prânzim cu El! Ca să fim cu El! Cum constatăm, este vorba de Cină, iar această masă o luăm seara. Vrea să arate Sfânta Evanghelie că timpul fiecăruia dintre noi este măsurat și cântărit și că trebuie totdeauna să ne grăbim să ne împărtășim cu trupul și sângele Mântuitorului, ca să fim gata pregătiți pentru viața veșnică”, a spus Mitropolitul Olteniei!

«Să ne străduim în acest post al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, cu post și rugăciune, cu înfrânare»
În încheierea cuvântului său pilduitor, Arhieria sa, Stăpânul nostru Mitropolit a ținut să împărtășească celor prezenți faptul că Mântuitorul Iisus Hristos este Cel care S-a născut pentru noi, oamenii, S-a răstgnit, a Înviat și S-a înălțat la ceruri, acolo unde stă de-a dreapta Tatălui, unde este înconjurat de sfinți, de Maica Domnului, de puterile cerești și de toți drepții, iar acolo vor fi sufletele celor care participă la Cina Domnului! Așadar, e bine ca să ne străduim: “În acest post al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, cu post și rugăciune, cu înfrânare! Să ne spovedim temeinic, deci, cu luare aminte, să spunem păcatele noastre, știindu-se că orice păcat este ca un ghimpe, ca o săgeată în sufletul nostru! Așadar, să scoatem și spinii păcatelor noastre, să scoatem și săgețile înveninate ale diavolului din sufletul nostru, prin spovedanie, și așa vom privi cu multă bucurie Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos! Deci, Domnul nostru ne cheamă la cină! Niciunul dintre noi, să nu fie zăbavnic, să nu fie îndărătnic, să nu fie leneș! Să nu fie dintr-aceia care amână, ci, întotdeauna, să fim grabnici spre chemarea sfântă, pentru că El ne cheamă, nu să ne facă rău, ci, să ne facă bine! Mulțumim Lui Dumnezeu pentru Liturghia aceasta, și în această zi sfântă, a Cinei Sale, ne-am împărtășit cu trupul și sângele Mântuitorului, mulțumim pentru această parohie și pentru această biserică, mulțumim celor care s-au ostenit, preoți și credincioși, toți cei care fac parte din consiliul parohial, vrednici ostenitori ai bisericii acesteia și îi felicităm pe toți! Rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să le răsplătească tuturor însutit și înmiit, Amin”!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here