Sanitas pierde sporurile la Curtea Constituţională

149

protestÎn timp ce angajaţii din Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni se bucură de prime peste prime, cadrele medicale se luptă în instanţă de aproape doi ani să câştige drepturile salariale cuvenite din perioada 2001-2006. Curtea Constituţională n-a fost, însă, la fel de generoasă ca şi în cazul energeticienilor şi le-a respins excepţia invocată.

Liderul Sanitas Gorj, Valentin Popa susţine că nu va renunţa la acest demers şi va pregăti o altă acţiune judecătorească prin care să atace neconstituţionalitatea reducerii salariilor cu 25%.

Funcţionarii se plâng că mai au puţin şi Guvernul le taie şi dreptul la viaţă, în timp ce alţi salariaţi ai statului sunt privilegiaţi chiar pe timp de criză. Luna trecută, salariaţii de la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari au încasat prime de vacanţă în cuantum de 75% din salariu. Tot luna trecută, salariaţii sistemului sanitar din Gorj au primit valentin popa strambaturao veste proastă, Curtea Constituţională le-a respins excepţiile de neconstituţionalitate cu privire la tăierea primelor de concedii de odihnă.

În aceste condiţii, cadrele medicale au rămas şi fără sporuri, fără prime şi s-au ales şi cu diminuarea salariilor cu 25%.

Respinge excepţia!

În anul 2008, Uniunea Judeţeană Teritorială Sanitas din Gorj a acţionat în judecată administraţia pentru neacordarea primelor de concediu, plăţi care au fost suspendate în perioada 2001-2006.

La Tribunalul Gorj, jumătate dintre salariaţi au câştigat aceste drepturi, pentru ca cealaltă jumătate să piardă la aceeaşi instanţă. La Curtea de Apel Craiova, unde a ajuns dosarul ca urmare a exercitării căilor de atac, judecătorii au sesizat invocarea de către Sanitas a unei excepţii de neconstituţionalitate, motiv pentru care au dispus suspendarea procesului şi trimiterea la Curtea Constituţională.

Din nou proces!

Astfel, în 24 iunie 2010 este dată şi pronunţarea. Curtea Constituţională decide: “Respinge ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2007 pentru aprobarea plăţii primelor de concediu de odihnă suspendate în perioada 2001-2006, excepţii ridicate de Uniunea Judeţeană Teritorială Sanitas – Gorj în dosarele nr. 16.043/95/2008, nr. 16.036/95/2008, nr. 2.890/95/2009 şi nr. 16.041/95/2008 ale Curţii de Apel Craiova – Secţia a II-a civilă şi pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale. Definitivă şi general obligatorie”.

În aceste condiţii, dosarul se întoarce la Curtea de Apel pentru a fi dată şi pronunţarea pe fond. “Vom ataca din nou la Curtea Constituţională, de această dată invocăm neconstituţionalitatea ordonanţei prin care ni s-a diminuat salariul cu 25%”, a explicat liderul Sanitas Gorj, Valentin Popa.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here