Conducerea Federaţiei SANITAS a continuat discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Muncii pentru a identifica soluţii de creştere salarială pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială. Potrivit liderului SANITAS Gorj, singura problemă care ar putea da totul peste cap, ar fi o criză guvernamentală.
Personalul din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială din România, după cinci ani de privaţiuni materiale în care a fost supraîncărcat cu sarcini din cauza fenomenului acut de migrare a forţei de muncă şi nemotivat din punct de vedere salarial, solicită de urgenţă creşterea veniturilor cu minim 10%. Pentru majorarea salariilor angajaţilor din sistem, sindicaliştii de la SANITAS luptă neîncetat. „Federaţia SANITAS nu încetează în a negocia creşterile salariale nicio clipă. Suntem aproape de finalul discuţiilor. Sper că la jumătatea lunii august să avem un răspuns concret din partea ministerului de Finanţe. Cu Ministerul Sănătăţii lucrurile sunt clare, ne situăm de aceeaşi parte a baricadei. Singura problemă care ar putea da totul peste cap, ar fi o criza guvernamentală”, a explicat Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.
În noua lege a salarizării sunt prevăzute majorări semnificative la salariile celor din Sănătate. Astfel, un medic primar poate încasa de la 5.636 lei/lună până la 7.018 lei/lună, un medic specialist ar putea lua de la 3.664 lei/lună până la 4.563 lei/lună, iar un medic rezident anul VI-VII va avea un salariu de la 3.409lei/lună până la 4.245 lei/lună.
Pentru personalul medical care lucrează în unităţi unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, angajaţii pot opta fie între sporul de muncă de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de bază. Pentru zilele de week-end sau de sărbători legale lucrate, plata se dublează. De asemenea, cei care lucrează în condiţii periculoase – în locuri cu surse de radiaţii – pot beneficia de sporuri de până la 30% din salariul de bază.
Minodora Sucea