În primul trimestru al anului 2016, la nivelul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Gorj, au fost efectuate un număr de 249 de inspecţii dintre care 219 în domeniul poluării industriale şi 30 în domeniul biodiversităţii. Dintre acestea, 85 de inspecţii s-au efectuat în regim planificat, iar 164 au fost neplanificate ca urmare a unor petiţii venite de la cetăţeni, respectiv a unor solicitări venite de la Comisariatul General Bucureşti.
În cadrul inspecţiilor planificate de Garda Naţională de Mediu, comisarii de la Gorj au verificat mai multe activităţi dintre care prioritare au fost cele cu un potenţial impact asupra mediului şi anume: producerea energiei electrice; extracţia cărbunelui inferior; extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; tăierea şi rindeluirea lemnului; exploatare forestieră.
“O pondere importantă în cadrul inspecţiilor neplanificate au constituit-o controalele efectuate la sesizările cetăţenilor într-un număr crescut comparativ cu anii anteriori. Predomină petiţiile care vizează un anumit disconfort, fie creat de activităţi industriale, fie ca urmare a unor aspecte deficitare în gestionarea deşeurilor în mediul rural unde autorităţile locale nu s-au implicat”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.
În urma verificărilor efectuate în primele trei luni ale anului curent, inspectorii Gărzii de Mediu Gorj au constatat următoarele abateri de la legislaţia în vigoare: funcţionarea fără autorizaţie de mediu, nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu, predarea deşeurilor generate la operatori autorizaţi fără întocmirea actelor de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase ori fără formulare de expediţie; gestionarea şi depozitarea necorespunzătoare a uleiului uzat generat de operatorii economici; crearea de disconfort; deşeuri abandonate în locuri nepermise. “Pentru aceste abateri de la legislaţia de mediu, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj a aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 319.700 de lei şi au fost dispuse în două cazuri suspendări de activitate până la obţinerea autorizaţiei de mediu. Totodată, pentru neconformităţile constatate au fost stabilite măsuri pentru intrarea în legalitate”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Izabella Molnar