Sancţiune în Dosarul “Holstein”: Şeful Centrului Pilot de la Târgu-Cărbuneşti, suspendat din funcţie

1796

Gheorghe Remetea nu mai ocupă începând de ieri funcţia de şef al Unităţii Protejate “Sfântul Constantin” şi Centrul de Formare Profesională de la Târgu-Cărbuneşti. Asta, ca urmare a anchetei interne a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, tardive ce-i drept, care a demonstrat totuşi că Remetea se face vinovat de neglijenţă în serviciu, după ce s-a constatat şi de către superiorii acestuia că trei animale din ferma Centrului Pilot Târgu-Cărbuneşti au murit în lipsa unei îngrijiri adecvate. Remetea a fost astfel suspendat două luni din funcţie şi mutat la Centrul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate de la Târgu-Jiu, în locul său fiind promovată economista centrului, Camelia Butaru.

Cotidianul Gorjeanul publica pe 11 martie informaţia că la Centrul Pilot de la Cărbuneşti, numit oficial Unitate Protejată “Sfântul Constantin” şi Centrul de Formare Profesională, aparţinând DGASPC Gorj, au fost lăsate să moară, în februarie, o vacă şi doi viţei. Unul dintre viţei a murit după ce a fost fătat într-o zi de duminică la ora 11.00 dimineaţa, şeful unităţii refuzând să cheme aici un medic veterinar, în timp ce vaca şi un alt viţel au murit la câteva zile după, în aceleaşi condiţii. Publicaţia anunţa şi că ambii viţei au fost îngropaţi lângă gardul instituţiei, în timp ce doar leşul vacii a fost dus la incinerare, dar şi că Remetea, tehnician veterinar de profesie, a refuzat să încheie un contract cu un medic veterinar pentru supravegherea animalelor din ferma unităţii.
Deşi incidentul a fost adus la urechile conducerii DGASPC, la momentul producerii lui, directorul instituţiei, Dumitru Cotrună, decide să trimită o comisie de anchetă la centrul de la Cărbuneşti abia după ce evenimentul în cauză a devenit public. Două salariate ale DGASPC se deplasează astfel, la aproape o lună după incidente, la centrul respectiv şi investighează cele petrecute, luând declaraţii martorilor şi celor implicaţi în evenimentele tragice din februarie. Abia ieri se ia însă şi o decizie după anchetă, Gheorghe Remetea plătind cu funcţia, doar pentru două luni de zile, moartea celor trei animale, lui neimputându-i-se şi valoarea vacii pierdute, cu atât mai mult cu cât instituţia a rămas şi fără subvenţia de la APIA pentru animalul mort.

Victimă colaterală
Nu numai Remetea se alege cu o sancţiune, destul de uşoară dacă ne gândim că managerul centrului s-a crezut în acelaşi timp şi tehnician veterinar avizat al unităţii, ci şi o subalternă de-a acestuia. Este vorba despre Loredana Tătaru, inginera cu calitatea produselor alimentare care este sancţionată la salariu. Respectivei salariate, angajate de câteva luni în centrul de la Cărbuneşti, i se va tăia 10% din salariul pe trei luni pentru că produsele din ferma de la Cărbuneşti, ajunse la toate centrele DGASPC Gorj, provin de la nişte animale neverificate sanitar-veterinar. Remetea este mutat, de asemenea, la Târgu-Jiu, pentru următoarele două luni de zile, pentru a nu mai face naveta, dar şi pentru a nu fi luat în derâdere de către proprii subordonaţi. Asta şi pentru că respectivul ar fi ameninţat că dacă va fi sancţionat drastic el nu va mai avea grijă de gospodăria mătuşii directorului DGASPC, aflată la Tismana, în satul Vânăta.

vaca-moartaRemetea a încurcat ziua cu noaptea
Cotrună nu putea însă să treacă cu vederea incidentul, în ciuda celor spuse de Remetea, deoarece dosarul întocmit după ancheta de la Cărbuneşti îl incrimina grav pe şeful centrului de acolo. Remetea este prins cu fofârlica, după ce declară iniţial, în faţa comisiei de anchetă, că primul viţel a fost fătat într-o zi de duminică, la ora 11.00 noaptea, asta pentru a-i fi scuzată absenţa şi lipsa veterinarului, deşi martorii spun că totul s-a petrecut ziua. De altfel, vaca a fost asistată atunci de îngrijitorul centrului Dumitru Constantin, de gardianul Ion Căşuneanu şi de infirmiera Mirela Păduraru. Infirmiera nici nu era subalterna lui Remetea şi nici gardianul, dar ambii au fost chemaţi acolo de îngrijitorul care nu putea să facă faţă celor întâmplate. De altfel, omul l-a şi sunat pe şeful centrului spunându-i că este necesar un veterinar, deoarece vaca nu poate făta normal. Remetea i-ar fi transmis subalternului că el nu cheamă pe nimeni, indicându-i îngrijitorului doar să tragă de viţelul aflat în vacă.
La a doua fătare, fapt petrecut într-o zi de miercuri, la ora 14.00, Remetea a participat personal. Tot îngrijitorul Dumitru era la lucru, omul fiind nevoit să treacă prin aceeaşi dramă, de data asta cu şeful său de faţă, de profesie tehnician veterinar. Viţelul a murit atunci, în prezenţa celor doi, iar vaca joi noaptea, după ce în cursul acelei zile şeful centrului cheamă la căpătâiul vacii muribunde un veterinar. Omul îi explică că nu mai are ce să-i facă animalului, deoarece a fost chemat prea târziu.

Şef nou cu delegare
Toate aceste bâlbâieli profesionale ale lui Remetea nu l-au scăpat de sancţiuni, conducerea DGASPC decizând recent să îi pună un înlocuitor respectivului. Camelia Butaru a devenit şef al centrului, aceasta fiind cu delegare la Cărbuneşti, iniţial pentru două luni. De altfel, Butaru nu este singura în această situaţie, la DGASPC existând peste 160 de delegări ilegale în funcţii.

Vaca şi viţeii pierduţi în februarie nu au fost imputaţi nimănui, în timp ce alte nereguli în centrul respectiv au fost trecute cu vederea. La aceeaşi fermă se petrece şi o coincidenţă destul de interesantă, furajele pentru animale fiind aduse exclusiv pe tura îngrijitorului Daniel Tulpea, respectivul fiind suspectat că primeşte mai puţine “feneceuri” decât ar trebui.
Anamaria Stoica

12 COMENTARII

 1. Domnule Liviu ma numesc cum vreau eu atâta timp cât tu îți pui doar pronumele nu si numele de familie si faci niște afirmații care te depășesc .
  nu cred ca te afli in măsura sa comentezi . Gândește înainte sa vorbești .
  Esti un frustrat .

 2. Nu exista nici un dobran D-tru ci dobran Teodor informativa dracu înainte sa faceți afirmații false . Si nu știu ce va interesează pe voi dacă acest domn a fost dat afara sau nu . El nu are nici o treaba cu acest incident si cu nimeni de lucrează acolo , chiar nu știu de ce il băgați in discuție si de ce ii folosiți numele . Va e frica sa va afișați adevărata identitate . Sunteți tari in gura doar cu ecranul in fata .

 3. Toti cei care ati comentat in numele meu sunteti nesimtiti numele meu nu este dobran d/tru ci dobran teodor . nu am facut nici un comentariu pana la ora actuala despre ce s-a intamplat , nu stiu cine a folosit numele meu si practic mi-a furat identitatea . Nu ma intereseaza ce se intampla acolo ,nu am nici o treaba cu nimeni. Daca am fost dat afara sau nu ,e problema mea si nu cred ca ar avea de ce sa va intereseze de persoana mea . ceea ce se scrie aici nu este nimic adevarat , nici despre domnul buca ,nici despre domnul remeta . va rog sa va interesati mai bine si dupa aceea sa comentati . vreau sa vad adevarul nu minciuni .

 4. …gura pacatosului adevar graieste{dobran d-ru]
  .Cand masinile zbarnaiau pt Buca era bine si ,,,liniste de erau cate 10 stampile pe foile de parcurs si nu la tras nimeni la raspundere.Si sa nu mai vorbim ca Buca bea de dimineata pana seara de ziceai ca e pe propietatea lui .In rest emana numai rautate printre angajati (dezbina si stapaneste} si mai ales pe care nul ajuta cu nimic.Si acum nici usturoi na mancat si nici gura nui miroase.Dumnezeu nu doarme…sper!

 5. Dl Dobran poate ne zici si de ce te-au dat afara.Dl Remetea pe care il lauzi atat de tare in perioada respectiva cred ca a fost seful dumneata si daca pe tine te-au prins ca furai cred ca seful dumneata (Dl Remetea) iera cel mai cinstit om posibil. In legatura cu celelalte nu stiu ce sa zic dar nu cred ca ai dreptate. Dar oricum un om cinstit ca dumneata nu cred ca trebuie luat in seama.

 6. SI PE VREMEA LU REMETEA.G. SE FACIA SPAGA LA CROITORIE SI SE LUCRA DUPAMIAZA SI SE FURA O BUCATAREASA FURA DE RUPIA PUNEA COPII SA CARE LA MASINA CE NU MAI E REMETEA SA MAI FURATI SI LA REMETEA LIPSEAU DE LA SERVICIU CE TOT VORBITI DE DR.BUCA NU MAI MITI DE EL MOSTRU DE REMETEA DE ZECE ANI AMACAT DE DEGEABA SI BENEFICIARI PLATEAU

 7. spune tu cind imparteai carnea de la carmangerie ,brinza ce se facea din lapte si asistatii din centru nu aveau parte de nimic doar cei care beneficiau de asfel de bunatati inclusiv de cocosi crescuti in ferma ereau dl Buca si dl Preoteasa ,iar acum cei care sint buni de plata si trasi la raspundere sint Dl Cotruna SI DL Remetea .Decind ferma exizista adica pe vremea dl Buca asistati nu vedeau lapte chiar daca aveau sugeau la biberoane cu portia caci cantitativ il folosea Buca vinzind brinza sau data cadou la profesori fiuului sau la facultate la Timisoara. Sa nu mai spunem cite benefici si cit a supt Buca din centu inclusiv mobila ce o are la vila lui din Cheile Butii e facuta la timplaria centrului ,forta de munca ce o beneficia din cadru muncitorilor din centru adica incepind de la croitor pina la cei din ferma ereau obligati de respectivu sa_i munceasca la vila si chiar apartament pe fiecare saptamina de cite 2 ori adica ACESTIA LIPSEAU DE LA SERVICIU cu stiinta lui Buca in folosu sau .Acest Buca acrezut si inca mai crede ca centu Pilot ,e propietate lui personala si decind a piedut sefia lupta pe cai murdare crezind ca mai poate sa o recupereze.tot ce pot spune ca Remetea a cazut nevinovat de ce ie acuzatsi ca e mic copil pe linga mostru de Buca

 8. Stați voi calmi ca toți sefii pusi de COTRUNA si s peste 15 dir de centre nu au dat concurs sunt numiți pe pile sa se vadă lideri de sindicat Pasăre….Torop….Zisu….si centrele nu au personal ca oamenii sunt mutați pe unde are chef Cotruna…..face ce vrea omul asta impreuna cu adj Andrei

  • Toate îs pe pile. Cum să dai atâtea delegari? e normal? e legal? După delegări îi pui sefi ?? Ce caută Butaru in centru acesta??De ce au impartit centrul pilot în două si au închis tot ce producea si aducea bani instituție?? Ca , suferea Remetea de şefi? Cotruna face ce vrea în cadrul Direcției? ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here