Salvamontiştii au demarat o nouă acţiune de marcare a traseelor turistice

367

Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Gorj organizează, în această perioadă, o acţiune de refacere a marcajului turistic pe creasta principală a masivului Parâng, în colaborare cu Asociaţia Montană Carpaţi. La momentul actual se lucrează în zona Rânca.

Prin acţiunea organizată de Salvamont Gorj se doreşte remarcarea traseului principal de creastă al masivului Parâng între Curmătura Olteţului şi vârful Parângu Mare şi a traseelor adiacente către Cheile Olteţului, Lacul Gâlcescu, Groapa Seacă, Crasna, Lainici şi Bumbeşti-Jiu. “Marţi au fost transportaţi stâlpii de marcaj pentru sectorul Vârful Păpuşa – Curmătura Olteţului şi o echipă i-a montat miercuri. O altă echipă face marcajul pe pietre şi revopseşte stâlpii vechi. O a treia echipă transportă stâlpii de marcaj în zona Mohorul – Piatra Tăiată. Se estimează ca aceste două zone să fie terminate până sâmbătă, când tabăra se va muta din Rânca în zona Vârful Gheresul , la 2.100 metri altitudine. Acţiunea va continua cu plantarea de stâlpi şi cu refacerea marcajului până în Vârful Parângul Mare – 2.519 metri – de unde se va coborî cu marcajul către judeţul Gorj, pe traseele ce coboară în Crasna/Muşeteşti şi către Lainici. Zilnic participă la acţiune circa 20 de persoane, 8-10 membri ai Asociaţiei Montane Carpaţi, restul fiind salvamontişti gorjeni”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
marcaje salvamontSalvamontiştii spun că se va implementa şi în acest masiv experimentul realizat în premieră naţională anul trecut în masivul Godeanu de către Salvamont Gorj, de numerotarea cu un anumit cod a stâlpilor, ridicarea coordonatelor topografice a acestora şi realizarea unei hărţi digitale cu repartiţia teritorială a acestora în masiv. Astfel, în caz de accident, turiştii chiar dacă nu au la îndemână un GPS de pe care să citească coordonatele geografice vor transmite salvatorilor care este codul pe cel mai apropiat stâlp de locul accidentului, locul putând fi identificat imediat de către salvatori sau transmis către elicopter, dacă se declanşează o acţiune de salvare aero.
Minodora Sucea

marcaje salvamont 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here