Începând din acest weekend până în data de 16 septembrie se va desfăşura o amplă activitate de formare, pregătire profesională şi evaluare a salvamontiştilor din întreaga ţară organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România. Peste 140 de salvamontişti debutanţi, aspiranţi sau avansaţi din întreaga ţară, instructori şi ajutoare de instructori, lectori vor participa la acţiunile ce se vor organiza în Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din munţii Bucegi. Trei cursanți gorjeni participă la ambele nivele de aspiranți și avansați.
Potrivit directorului Sabin Cornoiu, cei trei provin din rândul salvatorilor voluntari, câte unul din fiecare echipă: Cerna,Vâlcan și Parâng. “În paralel cu aceste cursuri de pregătire, în acest an, 8 salvamontiști vor finaliza și cursurile de paramedici în cadrul centrelor regionale de pregătire SMURD. De asemenea, 6 salvamontiști au participat, sau vor participa până la finele anului, la cursuri de pregătire specifică pe plan internațional, în iarnă participând la cursuri în Serbia, iar în toamnă în Italia”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre autorizate de pregătire regionale, judeţene sau locale ale echipelor Salvamont şi 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “debutant”, “aspirant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susţinerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani.
Școală de salvare etalon
Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră, contribuţia noastră în acest domeniu fiind recunoscută şi apreciată, România fiind ţara care a reglementat prima această profesie la nivel european. Pe lângă corpul de instructori, monitori, evaluatori ai Salvamont România la buna desfăşurare a acestor sesiuni de formare profesională îşi aduc contribuţia Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD din Sibiu, care vor asigura pregătirea medicală şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, care va susţine cursurile de salvare cu elicopterul. Anual, reuşesc să parcurgă şi să promoveze formele de pregătire profesională cca 50-60 de noi salvatori montani, în acest moment în ţara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care circa 300 fiind salvatori montani angajaţi.
Mii de acțiuni de salvare, în fiecare an
În anul 2017, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane. Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală. În prima jumătate a acestui an, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 3.778 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, în creştere cu 19,6 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acţiuni în care au fost salvate un număr de 4.326 de persoane. Dintre aceste acţiuni un număr de 2.562 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 1.216 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 1.281 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 11 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 15 cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
M.S.