Salariaţii şi colaboratorii DSP Gorj continuă campania de donare de sânge

900

Doi angajaţi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au donat sânge în cursul săptămânii trecute, susţinând astfel donarea de sânge benevolă.

Salariaţii DSP Gorj au spus „prezent” la apelul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, implicându-se activ în donarea de sânge pentru asigurarea rezervei necesară salvării vieţii pacienţilor aflaţi în situaţii critice.„În cadrul acestei campanii de donare, prin intermediul salariaţilor din cadrul instituţiei, reţelei de asistenţă comunitară, mediatori sanitari şi reţeaua de medicină şcolară, chiar în data de 14 noiembrie au donat un număr de doi colegi, care astfel s-au alăturat celor care deja au donat prin campanile anterioare. În zilele următoare vor dona şi alţi colegi şi colaboratori. În cadrul campaniei noastre promovăm donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, independent de interese materiale și creşterea numărului de donatori”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.Zilnic, un număr mare de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. De cele mai multe ori mergem să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când este mediatizat un caz în situație limită, deși nevoia de sânge este una constantă și deficitul de produse sangvine este mare. Aceste preparate pot fi stocate un număr limitat de zile, iar bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută au nevoie de sânge de la donatori fideli. De ce să donezi sânge?
-Sângele donat de tine poate salva 3 vieți;
-Te poți confrunta și tu cu lipsa de sânge;
-Primești consult medical gratuit;
-Se fac analize gratuit pentru: grup sanguin, Rh, hemoglobină, glicemie, transaminazele hepatice, hepatită B și C, HIV (SIDA), sifilis, HTLV.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiţii:
-Vârsta între 18 și 50 de ani (pentru prima donare) și o greutate corespunzătoare (peste 50 kg);
-Nu ați consumat alcool și alimente grase cu 24 de ore înaintea donării;
-Nu suferiți de boli cronice și autoimune;
-Nu ați avut intervenții chirurgicale și stomatologice în ultimele 6 luni.
Persoanele care doresc să doneze sânge se pot adresa Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 11.00, în str. 22 Decembrie 1989, nr. 28 (fostă 8 Mai, în spate la stomatologie).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here