Rușeț, în Valea Jiului, la Ziua Minerului

1481

Ziua Minerului a fost marcată, marţi, în Valea Jiului, prin ceremonii organizate la Petroşani, Vulcan şi Lupeni al căror scop a fost să readucă în memoria oamenilor victimele acţiunilor de protest ale minerilor la grevele din 1929 şi 1977, dar şi pe cei care şi-au pierdut viaţa în accidentele de muncă din subteran. La manifestări a participat și Ion Rușeț, fost lider de sindicat, în prezent consilier al managerului CE Oltenia.

La Petroşani, manifestările au avut loc la Statuia Minerului, primarul localităţii, Tiberiu Iacob Ridzi, menţionând că greva minerilor din 1929 poate fi apreciată ca prima mare acţiune de protest a acestei categorii sociale din România.
,,De-a lungul timpului, problemele au rămas cam aceleaşi, dar situaţiile au fost cumva diferite, însă munca minerilor şi principiile lor de viaţă au fost şi vor rămâne aceleaşi. (…) Minerii sunt oamenii care, cred eu, cu bună ştiinţă, şi-au riscat viaţa, în fiecare zi, pentru a intra în fundul pământului, astfel încât familiile lor să aibă o speranţă, să aibă ce să pună pe masă şi să aibă un viitor”, a declarat primarul municipiului Petroşani.
În context, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Bobora, prezent la manifestările din Valea Jiului, a arătat că greva minerilor din 1929, încheiată după intervenţia militarilor în faţa uzinei electrice de la mina Lupeni, a reprezentat prima mare luptă sindicală din acele vremuri.
,,Minerii de la Lupeni au fost singurii din Valea Jiului care, în zilele de 5 şi 6 august 1929, au întrerupt lucrul şi au cerut condiţii decente, echipamente, un salariu mai mare. Protestul a fost înăbuşit rapid, iar în urma intervenţiei armatei au rămas morţi şi răniţi. Astăzi îi comemorăm şi le aducem un pios omagiu celor care au pierit atunci.
În august 1977 se aprinde scânteia unei noi revolte, pentru drepturi sociale, condiţii mai bune, mai sigure, şi pentru un nivel de trai corespunzător muncii grele şi deosebit de riscante a minerilor. Au existat şi în acest caz repercusiuni, ortaci care au avut de suferit, dar, datorită curajului minerilor, s-au produs multe schimbări în bine”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.
La evenimentele organizate în Valea Jiului au fost prezenţi parlamentari ai judeţului Hunedoara, prefectul judeţului, Fabius Kiszely, autorităţi locale, reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara, ai Complexului Energetic Oltenia, foşti şi actuali mineri.
Ziua Minerului se sărbătoreşte, în fiecare an, pe data de 6 august, pentru a comemora greva ortacilor de la mina Lupeni, din perioada 5-6 august, mişcarea de protest soldându-se cu 22 de morţi din rândurile minerilor ce au fost împuşcaţi de soldaţii trimişi să înăbuşe conflictul de muncă.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.