Rovinărenii, avertizaţi cu privire la eradicarea ambroziei

590

Conducerea Primăriei oraşului Rovinari face un apel către proprietarii de terenuri cerându-le acestora ca până la data de 30 iunie să ia toate măsurile în vederea evitării instalării sau a răspândirii ambroziei. Ulterior acestei date, cei care nu vor lua măsurile trasate de autorităţile publice vor primi sancţiuni.„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației adventiv-invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane. În scopul distrugerii ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia trebuie să desfășoare, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescenţe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei. Şi beneficiarii lucrărilor de construcție au obligația să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări. Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenție şi se sancționează cu avertisment.
Cetățenii care nu se conformează prevederilor din avertisment riscă amenzi cuprinse între 750 de lei şi până la 5000 de lei, pentru persoanele fizice, şi între 5.000 de lei şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Rovinari.
Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către experţii Comisiei Europene o “specie periculoasă pentru sănătate”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here