România, după Băsescu! sau prigoria lui Dinescu

901
Astăzi, când scriu, este 1 noiembrie, prima zi a lunii în care începe a se limpezi zaibărul. Deie Domnul Dumnezeu ca şi mintea românilor, deci şi a gorjenilor să rămână limpede. Şi să nu fie înceţoşată de zaibărul produs toamna asta în cantitate mare. Iar pe 22 noiembrie, românii să meargă cu toţii la vot spre a alege ce este mai bine pentru ei şi neapărat pentru ţară.

Iar în luna noiembrie gospodarii fac ultimele pregătiri spre a trece cu bine iarna. O iarnă ceva mai grea nu doar dacă ne referim la condiţiile meteorologice incerte, ci mai ales la starea de sărăcie generată de seceta de astă vară şi de cumplita criză economică pe care o traversăm. O criză şi mai greu de suportat din pricina crizei politice în care Guvernele Băsescu-Boc ne-au afundat. Cu promisiuni electorale neonorate şi vorbe de clacă din belşug ale acestui cuplu de tristă amintire contemporană.

Sper din toată inima ca aforismul Ceahlăului literaturii române – Mihail Sadoveanu, originar din Gorj după tată, în care se spune că “Un prost găseşte întotdeauna pe altul mai prost decât el care să-l asculte cu gura căscată” să nu poată fi generalizat la turul întâi de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest noiembrie, iar la turul doi, din 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, să aleagă bine. Am sentimentul că poetul Mircea Dinescu avea dreptate când, la o emisiune de televiziune a sa cu Stelian Tănase, povestea despre căderea lui Băsescu. Pe care profesorul universitar şi scriitorul Stelian Tănase n-o prea gusta. Stelian Tănase o tot da cu sondajele care-l indicau pe Traian Băsescu câştigător. Hâtrul Mircea Dinescu era de altă părere, susţinând că oricine intră în turul doi cu Zeus va câştiga. Pe atunci, adică pe vremea emisiunii cu pricina, nu se ştiau contracandidaţii. Şi atunci, Mircea Dinescu l-a întrebat pe Stelian Tănase dacă ştie ce-i aia o progorie? Despre care unele DEX-uri spun că este o pasăre migratoare zveltă, de mărimea unei turturele, viu colorată(cu roşu, galben, negru, albastru-vierzui), cu ciocul lung şi subţire, care trăieşte pe malurile lutoase ale apelor şi se hrăneşte mai ales cu albine şi viespi. Sigur, descrierea prigoriei are mai puţină importanţă. Mircea Dinescu susţinea că şi dacă intră prigoria în turul doi cu Traian Băsescu, prigoria va câştiga alegerile prezidenţiale. Se baza, probabil, pe faptul că toţi cei care în turul întâi şi-au dat voturile altor candidaţi se vor coaliza ca să scape ţara de haosul creat prin conducerea dictatorială şi, foarte adesea, alături de litera şi spiritual constituţiei din timpul regimului Băsescu. Nu avem de ce să presupunem că intuiţia lui Mircea Dinescu, nu doar poet talentat dar şi fermier de succes, n-ar funcţiona foarte bine. Şi atunci, la ce ne-am aştepta? Oricum, un bun şi tânăr om de afaceri gorjean afirmă că oricine ar ieşi preşedinte e vai de capul nostru! Se gândeşte, desigur, la criza economică de care-i greu să scăpăm şi mai precis la greaua moştenire pe care PD-L, prin cuplul Băsescu-Boc, o lasă. Care n-a făcut chiar nimic nu numai pentru Oltenia, dar nici în Gorj nu se pot lăuda că au făcut ceva bun. Şi totuşi, fie Mircea Geoană ori chiar Crin Antonescu nu pot fi mai răi decât a izbutit Traian Băsescu să se arate. Întrebat la Realitatea TV, ce-ar face el dacă ar fi în situaţia de preşedinte ales dacă ar trebui să se adreseze ciobanilor şi fermierilor, Crin Antonescu a replicat, citez din memorie, ceva de genul “N-aş ieşi în nici un caz cu megafonul pe gardurile Cotrocenilor, în primul rând că primul ministru şi Guvernul pe care l-aş propune nu ar duce ţara într-un asemenea hal încât să fie nevoie de intervenţia hazardată a preşedintelui ce mai dă, acolo, câţiva lei în plus!”
Revenind la România de după regimul Băsescu, moştenirea pe care o lasă Zeus nu e una de invidiat. Numai că, alegând un preşedinte normal precum este excelentul diplomat Mircea Geoană, şansele de mai bine pentru ţară cresc simţitor. Nu e prea greu să fii mai bun decât Băsescu!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here