Edilul municipiului Târgu-Jiu a comentat, ieri, bugetul pe 2019 alocat de Consiliul Judeţean, nemulţumit fiind de alocarea de doar 12 miliarde de lei.
Marcel Romanescu spune că deja a purtat discuţii cu direcţiile din primărie şi urmează o serie de dezbateri şi cu consilierii locali, precum şi o dezbatere publică cu cetăţenii municipiului, programată a se desfăşura vineri. Primarul afirmă că acum nu are de ales decât „să împartă sărăcia”, deşi se aşteaptă ca municipiul să primească un buget de 80 de miliarde de lei: „Sâmbătă şi duminică, am avut întâlniri cu toate direcţiile din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu ca să împărţim sărăcia. (…) Am avut discuţii iniţiale cu preşedintele Consiliului Judeţean de faţă cu directorii din cadrul primăriei şi acum două săptămâni, de principiu, am stabilit că se vor repartiza sumele în funcţie de numărul de locuitori, adică va avea acea sumă de 280 de miliarde pe care o va repartiza tuturor localităţilor în funcţie de numărul de cetăţeni. Pe un calcul matematic, la acea vreme, Primăria Municipiului Târgu-Jiu trebuia să primească undeva la 80 de miliarde. Surprinzător, vineri, în şedinţa de Consiliu Judeţean, Târgu-Jiul a primit 12 miliarde, o sumă insuficientă şi eu am privit-o ca un mod de a nu da aproape nimic la Târgu-Jiu. (…) În adresele pe care le-am înaintat Consiliului Judeţean nu am solicitat altceva decât să ne asigure jumătate din partea de co-finanţare. Nu am solicitat nici măcar un leu pentru proiectele pe care primăria doreşte să le demareze în perioada următoare. Nu am luat în calcul pe bugetul pe care l-am discutat acea creştere de 10%. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare o să le pun pe masă consilierilor locali proiectul de buget. De mâine (n.r. astăzi) încep discuţiile cu liderii celor cinci formaţiuni membre ale Consiliului Local. Vineri, voi avea o dezbatere publică pe buget cu cetăţenii municipiului Târgu-Jiu. La momentul acesta sunt pus în situaţia de a împărţi sărăcia şi de a diminua bugetele iniţiale de la toate direcţiile din cadrul primăriei”.
Se continuă doar lucrările începute
Edilul municipiului Târgu-Jiu a trecut deja pe linie moartă o serie de proiecte ce le programase a fi prinse pe bugetul din acest an, urmând să asigure finanţare doar pentru investiţiile deja demarate. „Am renunţat la foarte multe din proiectele pe care mi le propusesem să le realizez în acest an şi pe care nu mai am cum să le realizez. Ca şi exemplu, la un moment dat doream pe bugetul primăriei să cumpăr trei utilaje care, ulterior, să le pun la dispoziţia Edilitara: o maşină de măturat bulevardele principale, una pentru cartiere şi o autoutilitară. Din păcate, a trebuit să le scoatem din bugetul de pe 2019. Sunt şi alte investiţii la care am alocat doar o parte din finanţare, mă refer la străzile din Iezureni. Acolo am împărţit pe două loturi: trei străzi care sunt deja licitate şi la care nu mai poţi renunţa, şi mai este un lot de două străzi în care vom face în aşa fel încât să ducem o parte din finanţare pe 2019 şi o alta pe 2020. Şi cu privire la centrul oraşului aveam de gând să schimb betonul amprentat cu piatră cubică. Am lăsat doar banii pentru proiectare şi pentru studiul de fezabilitate. Am o soluţie şi o să le propun consilierilor locali în perioada următoare strict pentru investiţii, să ne angajăm în contractarea unui credit de o anumită valoare în vederea demarării şi pentru proiectele ce le-am lăsat în aşteptare. (…) am cerut explicaţii, dar nu am primit. Mi s-a spus că cerinţele sunt mari şi atâta ne poate repartiza. Nu o să intru niciodată în război cu primarii localităţilor din judeţul Gorj. Ştiu că au fost sume mari ce au și cerut însă mi se pare incorect ca cea mai importantă localitate să primească un buget la nivelul unei comune. Cred că a fost o împărţire strict politică. De 1 an şi 9 luni de când sunt primar nu am cerut Consiliului Judeţean nici măcar un leu faţă de ce ne-a fost repartizat pentru că la vremea aceea nu aveam proiecte. Astăzi am proiecte şi am nevoie, cel puţin, de partea de co-finanţare”, a precizat Marcel Romanescu.
Izabella Molnar