Rețeta săptămânii – Prăjitură Figaro

651

Ingrediente pentru aluat:
500 g făină, 4 gălbenușuri, 80 g zahăr pudră, 250 g unt cu min. 80% grăsime, un vârf de cuțit sare, un pliculeț zahăr vanilinat, 2-3 linguri de apă rece (în funcție de făină)

Ingrediente pentru umplutură de gem:
400 g gem de prune sau de cireșe

Ingrediente pentru bezea:
5 albușuri, 150 g zahăr , un vârf de cuțit sare, un  pliculeț zahăr vanilinat, 200 g nucă măcinată, o fiolă esență de vanilie, o lingură zahăr pudră (pentru crustă)

Mod de preparare:
Prepararea aluatului: Într-un bol metalic încăpător se pune făina, untul rece tăiat în cubulețe, zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilinat și sarea. Se mixează toate ingredientele până se obține un aluat ușor nisipos, ca pentru tartă. Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează 2-3 minute. Dacă aluatul este prea sec, se pot adăuga 2 linguri de apă rece. Se frământă bine aluatul până devine ferm, și poate fi modelat, apoi  se învelește în folie de plastic și se pune la rece circa 10 minute.  Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunea de 30x42cm. Se întinde aluatul în foaie și se pune în tavă. Se așează cu mâna marginile și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se pune tava la copt în cuptorul încins la 200˚ pentru circa 15 minute (nu trebuie să fie coaptă de tot).
Prepararea bezelei cu nucă: Albușurile se mixează cu un praf de sare până se obține o spumă albă. Se adaugă zahărul și zahărul vanilinat, apoi se continuă mixarea până se topește zahărul și spuma de ouă devine foarte tare, lucioasă și fermă. Se adaugă nuca măcinată și se încorporează ușor cu o spatulă cu mișcări de sus în jos.

Asamblarea prăjiturii:
După 15 minute de copt se scoate tava din cuptor și se lasă circa 5 minute să se răcească. Peste blat se întinde uniform un strat de gem. Peste gem se întinde cu grijă bezeaua cu nucă, se nivelează cu o spatulă, se cerne uniform peste bezea zahărul pudră și se pune prăjitura la cuptor la 150˚ pentru circa 20 de minute. Când bezeaua este colorată ușor la suprafață înseamnă că este gata și este suficient de coaptă. Se lasă prăjitura să se răcească și se porționeaza după dorința fiecăruia.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here