Rețeta săptămânii – Prăjitură cu cremă de cafea

10428

Ingrediente pentru blat:
un plic de zahăr vanilinat, 150 g zahăr, 4 ouă, 200 g unt, un pliculeț praf de copt (5g), un praf sare, 300 g făină, 250 ml lapte, 50 g cacao, o fiolă esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:
4 gălbenuşuri, 100 g zahăr pudră, 3 linguri de lapte, 100 ml cafea solubilă, 3 linguriţe de ness, 200 g unt (la temperatura camerei).

Ingrediente pentru însiropat:
250 ml cafea lichidă, 3 linguri de zahăr și 2 fiole esență de rom

Modalitate de preparare:
Prepararea cremei. Cafeaua și ness-ul se dizolvă în apă caldă. Gălbenușurile se mixează într-un bol metalic adânc, împreună cu zahărul până se albesc și devin asemănătoare unei creme. Se pune peste laptele, cafeaua dizolvată, iar compoziția obținută se pune la fiert la bain marie până crema începe să fiarbă. Este indicat să amestecați în continuu până la punctul de fierbere pentru a nu se lipi de pereții vasului. După ce este fiartă se dă deoparte, se lasă să se răcească și după ce este suficient de rece se mixează împreună cu untul, până se omogenizează bine toate ingredientele și se obține o cremă fină. Se pune la rece până este gata blatul.
Prepararea blatului. Într-un bol se mixează untul cu zahărul vanilinat și zahărul normal până se spumează. Separat se mixează ouăle cu esența de vanilie, sarea, până devin ușor cremoase, apoi se adaugă peste compoziția de unt și se omogenizează bine cu o spatulă. Peste compoziție se cern cacaua, făina amestecată cu praful de copt, și se amestecă bine. La final se adaugă laptele călduț la temperatura camerei și se amestecă până se obține un aluat cu o consistență asemănătoare aluatului pentru clătite. Se toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 36 x 25 cm, unsă cu unt, tapetată cu hârtie de copt, și se coace în cuptorul preîncălzit la 180˚, circa 30-35 de minute până trece testul scobitorii. Pentru a nu se lăsa prăjitura în timpul coacerii este indicat ca în primele 20 de minute să nu se deschidă ușa cuptorului. Se lasă blatul la răcorit pe un grătar și se porționează în 2 foi egale.
Prepararea siropului. Se prepară cafeaua, după care se adaugă zahărul și esența de rom. Pe un platou se pune prima foaie de blat și se însiropează. Se întinde uniform cu o spatulă o parte din crema de cafea. Se adaugă cea de-a doua foaie, se presează ușor cu vârful degetelor, se însiropează și peste ea se întinde restul cremei. Se decorează cu ornamente din ciocolată și se dă prăjitura la rece circa 2-3 ore, apoi se poate porționa.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here