Rețeta săptămânii – Prăjitură cu ciocolată și caramel

937

Blat:
200 grame ciocolată neagră, 150 de grame unt, 2 linguri de cappuccino, 130 gr de zahăr, 4 ouă mari, 20 grame (2 linguri) praf de cacao, 130 gr făină, 1 linguriță praf de copt, praf de sare

Caramelul cu nuci:
100 de gr de nuci prăjite și tăiate mărunt, 150 grame (3/4 cană) zahăr, 250 ml smântână pentru frișcă, 25 de grame (2 linguri) unt, 1/2 linguriță sare

Crema caramel:
450 ml smântână pentru frișcă, 200 gr lapte condensat caramelizat, 7 gr de gelatină

Glazura:
120 grame ciocolată neagră, 80 ml smântână pentru frișcă, 40 gr unt

Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade, se unge tava cu unt și se presară cu făină sau se pune hârtie de copt. Se folosește o tavă de 35×25 cm.

Blat
Se topesc ciocolata și untul pe baie de aburi, se adaugă în ea cappuccino, se amestecă și se lasă să ajungă la temperatura camerei. În bolul mixerului se pun ouăle, zahărul și se mixează până se schimbă la culoare și își dublează volumul, când ouăle și-au dublat volumul se cern făina împreună cu praful de copt peste ele și se încorporează bine. Se toarnă ciocolata topită peste aluat și se amestecă ușor. Se pune aluatul în tava tapetată și se pune la cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 25 de minute.

Crema:
Într-o tigaie mare se pune zahăr și se caramelizează, între timp, se încălzește smântâna și sarea într-o oală mică la foc mic. Când caramelul este auriu, se toarnă smântâna și se amestecă cu grijă. Se gătește la foc mediu până se obține un caramel auriu și neted. Se adaugă untul și se fierbe amestecând încă 1-2 minute până se topește și se omogenizează. Se adaugă nucile prăjite și mărunțite. Se toarnă caramelul peste blat și se întinde caramelul cu o spatulă ușor pentru a crea un strat uniform, se lasă la frigider să se răcească timp de 1 oră.

Crema caramel
Într-o farfurie se pune la hidratat gelatina, timp de 10 minute. După ce trec cele 10 minute se stoarce gelatina de apă și se dizolvă în cuptorul cu microunde timp de 10 secunde. Se pun în bolul mixerului smântâna pentru frișca rece, laptele condensat caramelizat rece și se începe să se mixeze la viteză mare, când este semi-bătută se adaugă în fir subțire gelatina și se mixează continuu. Se întinde crema peste caramel și se pune din nou tava la frigider timp de 2 ore.

Glazura:
Se pun toate ingredientele pe baie de aburi și se amestecă până se topesc, după care se lasă să ajungă la temperatura camerei. Se toarnă glazura peste prăjitură, iar cu ajutorul unei furculițe se desenează forme în zig zag. Se pune prăjitura la frigider pentru 5 ore, după care se poate felia și decora după placul fiecăruia.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here