Rețeta săptămânii – Fabiskitchen: Oale de lut – tradiție și sănătate

1057

Din vremuri străvechi, oala de lut a avut o bază importantă pentru oamenii satului. Lutul este prietenos cu mediul, oferă un gust deosebit mâncării și e tradițional în România. Când meșterii populari creează o astfel de oală, nu folosesc substanțe toxică care să afecteze sănătatea.
Bunica mea, atunci când eu eram copil, gătea des în oala de lut. Dar, trebuie să știți că înainte să se folosească o oală nouă de lut trebuie să fie umplută cu apă și lăsată să se umezească peste noapte.
A doua zi, vasul se unge cu ulei și se încălzește încet la foc indirect, apoi va fi perfectă pentru întrebuințare. În oale de lut nu se gătește rapid și nu se introduce în focul puternic. Această oală este optimală pentru gătitul încet sau ,,slow cook “, de exemplu, sarmalele au nevoie de vreo 5 ore până sunt gata, dar gustul este inedit, merită să încercați să gătiți așa. Nu întâmplător se spune: ,,mâncarea bunicii este cea mai gustoasă“.
Atenție! Oala de lut nu se spală cu detergent pentru că rămâne imprimat în lut, apoi în mâncare. Mereu aud, în jurul meu, că oamenii, pe vremuri, erau mai sănătoși și trăiau diferit față de prezent.
Clar, erau mai sănătoși pentru că găteau în cele mai bune oale care sunt cele de lut. Mâncarea, dacă nu se gătește cum trebuie poate să fie extrem de periculoasă, tocmai de aceea oamenii satului erau mult mai sănătoși, pentru că majoritatea găteau mâncarea încet, în aceste oale, mai ales toamna lângă cazanul cu țuică. În ziua de azi, multe astfel de oale sunt folosite pentru decor dar oamenii uită că sunt arse de dor și timp. Când oamenii care au trăit în tihna satului, și au plecat apoi la veșnicie, au luat multe cu ei…
Gătiți în lut, veți fi mai sănătoși!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here