Ingrediente:
400 grame foi de plăcintă, 250 grame de nuci, 250 grame unt, ½ linguriţă scorţişoară (opţional)
Pentru sirop:
800 grame zahăr, 3 pahare apă, ½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)
Cum se prepară:
Se pune foaie de copt în tava de la aragaz, apoi se aşază pe rând foile de plăcintă care se ung separat cu unt topit. După ce se aşază jumătate din foi se întinde un strat de nuci măcinate sau tocate cu cuţitul amestecate cu puţin zahăr şi scorţişoară. Cei care nu agreează scorţişoara pot renunţa în favoarea altei arome (de exemplu, esenţa de migdale, vanilie sau rom).După aceea se acoperă cu restul de foi având grijă ca fiecare în parte să fie unsă cu unt. După ce se aşază toate foile, se ia un cuţit, se înmoaie în unt topit sau ulei şi se tăie plăcinta în formă de romburi, iar la final se toarnă între baclavale câteva linguri de unt topit. Se pune tava la cuptor şi când începe să se rumenească se toarnă deasupra baclavalei siropul făcut din apă, zahăr şi coajă/zeamă de lămâie sau portocală. Atenţie, siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă se toarnă imediat după ce s-a scos plăcinta din cuptor, fie se lasă baclavaua să se răcească şi se toarnă deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv. Baclavaua trebuie să se „aşeze” 24 de ore înainte de a fi servită.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru