Deși de ani de zile figurăm în toate clasamentele posibile ca fiind ultimii din Uniunea Europeană în privința numărului de locuințe branșate la rețeaua de canalizare, continuăm să ne batem joc și de puținele investiții pe care le avem în acest domeniu. Dacă la Târgu-Jiu încă există cartiere din „oraș” care nu au astfel de rețele, pe diverse coclauri de prin județ autoritățile au investit „cu cap” sume bune de bani pentru a le duce localnicilor de acolo canalizare până la poartă. Oamenii nu s-au branșat, iar în timp, pentru că rețeaua nu a fost pusă vreodată în funcțiune, a început să dispară bucată cu bucată. Un astfel de exemplu poate fi întâlnit la Aninoasa, unde primarul a sesizat Poliția încă din 2019 cu privire la dispariția unor componente din investiția care a costat nu mai puțin de 300.000 de euro și la care nu s-a branșat aproape nimeni.
Ultima dată, Poliția a fost chemată să constate un furt chiar ieri. Reprezentanții primăriei au descoperit o cheie pe care hoții au uitat-o cel mai probabil în incinta stației de epurare și pe care au folosit-o la demontarea ultimului motor pe care îl „rataseră” până acum. O astfel de stație de epurare e prevăzută cu echipamente scumpe, care sunt protejate de un sistem de supraveghere video pe care hoții l-au furat de cum au pus ochii pe motoarele de aici. Ulterior, a dispărut inclusiv gardul, care era fixat în bordură de beton, dar care a fost tăiat la centimetru și decupat atât cât s-a putut. Localnicii spune că ei ar bănui niște „nomazi” care vin vara cu căruțele prin zonă pentru a strânge fier vechi, dar nu exclud nici posibilitatea ca să fie și oameni din sat care să fi mers la furat. „N-ai cum să te branșezi pentru că dacă nu e dată în funcțiune, unde să faci legătura? Faci baia și unde duci scurgerea? Eu personal am mers la primar și i-am spus că i-au furat gardul metalic de acolo de la stație.
Au venit, s-au uitat, dar hoții nu i-au mai prins. Primele care au dispărut au fost camerele de supraveghere, iar apoi au dispărut motoarele. Acum s-a ajuns la gard și nu a mai rămas cam nimic de luat”, spune un sătean, în timp ce un vecin de-al lui vorbește despre „dezastrul” de la stația de epurare. „E dezastru ce e acolo. Nu e funcționabilă. Pe mine nu mă interesa prea mult rețeaua asta pentru că nu am baie, iar ea nu funcționabilă. Au luat-o și au furat-o la bucată. Nici nu au pus-o bine acolo. Nu știu cum au decis să o amplaseze pe malul Gilortului că atunci când vine apa mare ajunge până la nivelul ei și refulează încoace spre case. Proiectul acesta nu a fost gândit deloc. Noi, cei care stăm aici, știm până unde vine apa atunci când plouă mult. Dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Au făcut-o ei cum au știut și uite ce s-a ales de toată investiția asta”, a comentat bărbatul. Primarul Ilie Petroi stă prost cu banii la buget, dar spune că va fi nevoit să aloce fonduri pentru a reface instalația și a o repune în funcțiune.
E greu de crezut că rețeaua va fi inaugurată prea curând, mai ales că nu sunt costuri neglijabile, deși un cuantum al prejudiciului încă nu este cunoscut. „Așteptăm bugetul, și în funcție de alocările necesare, vedem ce putem face. Veniturile noastre ajung la 600.000 de lei anual, iar cheltuielile cu salariile sunt de 1,3 milioane. Deci bani nu avem, dar în funcție de alocările bugetare sperăm să se țină cont de problema noastră și de către Consiliul Județean și de către Ministerul Finanțelor Publice.
O să trebuiască să cumpărăm motoarele cu bani de la buget și sper să se branșeze lumea. La începutul proiectului nu a fost aproape nimeni interesat să se branșeze și de asta s-a ajuns aici”, afirmă edilul. O instalație de dimensiuni similare poate fi întâlnită la Drăguțești, aici ea funcționând fără probleme. Primarul Ion Popescu spune că 70 % dintre localnici au gospodăriile branșate, iar în cursul acestui an ar urma să se branșeze și ceilalți.
În ceea ce privește eventuale furturi de componente, edilul e convins că atâta timp cât rețeaua e în funcțiune nici măcar hoții nu vor îndrăzni să se gândească la un asemenea furt pentru că apoi le va fi greu să scape de mirosul cu care se pot alege. „La noi rețeaua e funcțională, merge foarte bine, iar în privința furturilor nu se poate fura pentru că avem camere de supraveghere. Nici nu mă gândesc la un asemenea furt. Ce s-ar putea fura de la o rețea de canalizare care e dată în funcțiune? Nu poți să pleci cu ceva de la stațiile de pompare pentru că acestea lucrează. Nu vreau să spun mai multe, dar nici nu trebuie să te vadă cineva pentru că te va mirosi de la distanță și își va da seama despre ce e vorba.
Important este că avem cam 70 % dintre gospodării branșate și am convingere că o dată cu venirea primăverii vor fi cereri și din partea celorlalți oameni”, a menționat primarul din Drăguțești.
Gelu Ionescu